Hur ska man köra på en svängig väg?

Hur ska man köra på en svängig väg?

Även som långsiktig köpare av aktier och hyfsat buy-and-hold är det svårt att inte notera hur det svänger på börsen. Om exempelvis Nordea står i 80, 90 eller 100 just för stunden spelar så klart oftast ingen roll. Den enda gången aktiekursen är relevant på riktigt bör vara när det är dags för en transaktion, oavsett om det nu är sälj eller köp.

Men hur ska man köra på en svängig väg? Eller; hur ska man förhålla sig till sin portfölj när det känns svajigt? Jag tänker att det är till att göra precis som i trafiken. Kanske lätta lite på gasen, var lite extra uppmärksam och se om det finns någon handling att genomföra.

Ta en titt i bevakningslistan och se efter om något svängt till din fördel. Kanske går det äntligen att kunna köpa bolaget du länge suktat efter till ett rimligt pris? Det viktiga är att inte grabbas av panik, varken åt köp- eller säljhållet, för då riskerar man att “sladda av vägen”. Ta det bara lugnt och var uppmärksam så kommer även den svängiga vägen gå bra att köra på.

Nordea Bokslut 2015

På tal om Nordea rapporterade de idag bokslut för 2015 och här är några höjdpunkter från rapporten:

  • Räntenetto 5 110 mn euro, -7 %, i lokala valutor -4 %
  • Rörelseintäkter 9 964 mn euro exkl. engångsposter, +1 %, i lokala valutor +3 %
  • Kreditförluster 479 mn euro, -10 %, i lokala valutor -8 %
  • Rörelseresultat 4 791 mn euro exkl. engångsposter, +7 %, i lokala valutor +9 %
  • Kärnprimärkapitalrelation 16,5 %, upp från 15,7 %
  • K/I-tal ner till 47,1 % från 49,3 %
  • Avkastning på eget kapital 12,3 %, upp från 11,5%
  • Resultat per aktie efter utspädning (total verksamhet) 0,91 euro jämfört med 0,83 euro
  • Föreslagen utdelning på 0,64 euro per aktie; utbetald utdelning 2014: 0,62 euro per aktie

Rapportens lilla “bomb” ur min synvinkel var en uppdatering av utdelningspolicyn: : “Nordea strävar efter att upprätthålla en stark kapitalposition i linje med bankens kapitalpolicy. Ambitionen är att nå en årlig ökning av utdelningen per aktie”. En mindre offensiv, dock rimligare och mer hållbar än tidigare “utdelningstillväxt 10% och 75% av vinsten” – knappast hållbart med bankens tillväxt. Överlag tycker jag att rapporten var ‘ok’, varken mer eller mindre. Placera.nu tar upp orosmoln i råvarusektorn som potentiell riskfaktor men rekommenderar fortfarande köp.

denna länk finns rapporten att läsa. På ämnet Nordea skriver även Gottodix intressanta tankar – se till att läs hans blogg!

För att avsluta ett något spretigt inlägg så håller jag fast vid, som jag skrev förra veckan, att runt 85 kronor känns Nordea som ett bra köp. Helt klart något jag håller ögonen extra mycket på nu på den svängiga vägen!

4 thoughts on “Hur ska man köra på en svängig väg?

Leave a Reply