Tankar kring RealXState

Förra veckan läste jag på Snåljåpens blogg om en ny preferensaktie som ska noteras på First North; RealXstate. Jag är egentligen inte speciellt förtjust i preferensaktier och som en händelse skrev Långsiktig investering ned sina tankar nyligen och de överensstämmer väldigt väl med mina. Det som ändå fick mig att ta en lite närmre titt på denna introduktion var den ganska attraktiva direktavkastningen på 9.25%. Introduktionspriset kommer alltså vara 400 kronor och en årlig utdelning om 37 kronor, fördelat på 9.25 kronor kvartalsvis.

Först och främst, vad är RealXState? Svaret blir väl att RealXState inte är någonting – än. Det är VD Anders Lidéns nya projekt helt enkelt. Anders Lidén har drivit bolag den här typen av bolag de senaste 8 åren i Mindhouse AB. Hans idé är att nu göra om resan i RealXState, fast att ta med sig vunna lärdomar. Det låter väl så klart spännande och intressant men finns det något mer att ta på, funderar jag på? Tanken är att emissionen ska dra in 50 miljoner kroner och att dessa ska användas som del i ett förvärv av byggbolaget OPP. OPP Förvaltnings AB har två dotterbolag: OP2 Byggnads AB och OP Service AB. Det första har funnits sedan 2005 och det senare sedan 2013. OPP gjorde ett resultat förra året på 8.36 miljoner kronor vilket innebar en vinstmarginal på 4.5%. De flesta siffrorna ser väl ok ut och att köpa det för P/E  på någonstans runt 8-9 är väl helt ok.

Bloggaren MangoldX har också skrivit om bolaget och hans synpunkter är relevanta. Det är lite åt det hållet jag tänker generellt kring preferensaktier – man tar hela risken men får bara “räntan”, inget extra om det går riktigt bra. Jag kommer att avstå denna emission, men för den är intresserad av fixed income kan det kanske vara något? Direktavkastningen är som sagt lockande hög. Vill man teckna gör man det via Nordnet.

Leave a Reply