Bonheur säljer brittiska vindkraftverk

Bonheur annonserade i veckan att man har nått ett avtal med “The Renewables Infrastructure Group” (TRIG) angående vindkraft i Storbritannien. I princip säljer man 49% av sitt holdingbolag i UK till TRIG. Man behåller alltså fortfarande makten (i form av ständigt ordförandeskap i en 4-mannastyrelse) men passar på att casha ut en del av sin investering. Transaktionen i sig sätter ett EV på £752 miljoner på vindkraftverken, eller ett annat sätt att se på saken: £1.74 miljoner per MW.

 

 

Bonheur säljer brittiska vindkraftverk

Måste väl erkänna att värdering av vindkraftverk är inte det jag pysslar med speciellt ofta, däremot verkade marknaden gilla beslutet. Som grafen ovan visar har Bonheur gått upp över 16% sedan informationen offentliggjordes; förvisso från ett väldigt pressat läge, men ändå.

Det är spännande hur detta segment har växt de senaste 5 åren – sannolikt kommer det även fortsätta växa, med nya investeringar i både Norge och Sverige. Man märker återigen vikten av att Bonheur är mycket mer än FOE.

4 thoughts on “Bonheur säljer brittiska vindkraftverk

  1. Men är det inte lite synd att de cashar ut ur ett av de segment som väl faktiskt går bra och som är okorrelerat med oljepriset? Jag fick intrycket av att de såg vindkraft som ett tillväxtområde där investeringar skulle göras, och inte “divesteringar”. Men de kanske vill satsa på att uppföra vindkraft mer än att driva den? Det är förstås logiskt isåfall givet deras kompetensområden.

  2. Också lite konfunderar. Jag trodde som finansnovis och enligt redovisningen verkar man inte vara i behov av kontanter. Ett annat alternativ jag kan tänka mig är att det kommer en större affär inom en snar framtid som man vill finansier på deta sätt.

  3. Hej. Är inte speciellt påläst i Bonheur, men jag är ändå inne på samma spår som Finansnovis. Tycker det verkar konstigt att man säljer av vindkraften till P/E kring 12. Ett av få segmentet inom Bonheur där tillväxt och potential finns.

  4. Bonheur selger kun 49% av vindmøllene i UK. Prosjekter som ikke er bygd er fortsatt 100% eid. Bonheur selger vindmøllene for å frigjøre egenkapital som kan investeres i de andre onshore prosjektene. I UK har selskapet ut mai 2016 på å ferdigstille prosjekter for at de skal bli med subsidier. I Norge/Svergie er tidsvinduet ut 2017. At de selger er veldig bra, fordi superprofitten/størst verdiskapning ligger i utviklingen av prosjektene, ikke selve eierskapet.

    Salget viser de underliggende verdiene i Fred Olse Renewables. Alle vindmøller, inkludert 70mw i Norge, er bokført til 4,3 Mrd NOK pr 31.12.14 (note 12 i Bonheurs årsrapport) Salget i UK verdsetter de 433 mw i uk til 752 mill £. Totalverdi for FOR er dermed 246*12,3+752*0,51*12,3=7,5 mrd NOK. Det vi si at verdien av vindmøllene i UK må oppskrives til 7,5 Mrd NOK i 2Q15. Det er en økning i Egenkapital på minimum 7,5-4,3=3,2 Mrd NOK

    Egenkapitalen i Fred Olsen Renewables øker fra 1,4 Mrd til 4,6 mrd NOK i 2Q15. ca 60 NOK mer egenkapital pr bonheur aksje!

    Til sammenligning er hele selskapet verdsatt til 2,6mrd NOK i dag. Markedsverdien av fred.olsen renewables er nesten dobbelt så høy som hele bonheur.. 🙂

Leave a Reply