Svag krona, dyr dollar

 

Hur länge ska dollarn fortsätta att stärkas mot den svenska kronan egentligen? En dollar kostar i skrivande stund 8.80 kronor. När jag började handla USA-aktier under hösten 2013 kostade dollarn runt 6.70 om jag inte minns fel. Det har alltså blivit 27% dyrare att handla aktier i USA enbart på grund av dollarns förstärkning mot kronan. Frågan jag som investerare måste ställa mig är huruvida detta är något jag ska ta hänsyn till över huvudtaget. Ska jag bry mig om huruvida kronan är stark eller svag?

Jag besökte ämnet för drygt ett år sedan och i kommentarsfältet följde en bra diskussion med Kenny från Aktiefokus. Det kan ändå vara värt att fortsätta fundera och resonera. Så här är det; det finns en del bolag i USA som jag är sugen på att handla men jag drar mig för det eftersom dollarn dragit så mycket på sistone. Tidigare har jag resonerat som så att jag inte ska låta valuta spela någon roll i mina investeringsbeslut men jag känner som sagt att det ändå har blivit så, kanske rätt, kanske fel?

Det är givetvis inte enbart jobbigt med dyr dollar. Utdelningarna från mina amerikanska innehav har ju också ökat med ca 27%  + ordinarie utdelningstillväxt under året. Och sedan jag skrev här senast har det faktiskt trillat in en del utdelningar! Men mer om det i ett eget inlägg.

One thought on “Svag krona, dyr dollar

  1. Intressanta tankar! Jag är lite velig vad gäller hur man ska tänka med dollarn just nu. Den historiskt höga dollarn ger mig ett initialt motstånd mot att handla amerikanska aktier, men är det helt rationellt? Om man köper idag, och dollarn sen normaliseras genom att sjunka 20% mot kronan, då minskar ju värdet analogt för oss i SEK. Men, ett amerikanskt bolag med stor andel internationella intäkter kommer ju tjäna (lika) mycket på dollarförsvagningen som man som svensk investerare förlorar på den. Utdelningar kommer nog då att sjunka i SEK räknat, men detta borde kompenseras av en värdeökning på aktiekursen (givet att multipeln är konstant). Intressant diskussion med Kenny, den fick mig att tänka att jag kanske haft för mycket fokus på valutakurserna än vad som är rimligt.

    Tack för en intressant och givande blogg!

Leave a Reply