Exit Vardia och flytt till KF

 

Det går snabbt att förlora pengar på börsen, något som blev alldeles uppenbart igår när Vardia släppte sin rapport för 4e kvartalet 2014. Efter att länge ha stått vid sidlinjen och tittat på när alla köpte Vardia under andra halvåret 2014 så bestämde jag mig för att göra ett undantag från mina investeringsregler och hoppa på bollen jag med. Ett dyrköpt undantag skulle det visa sig. Rapporten blev först uppskjuten och när den väl släpptes innehöll den en bomb i form av nyemission. Det blev trångt i dörren på vägen ut och som lägst var aktien nere på 10.65 NOK – jag hade lite is i magen och klev av på 14.50. Ganska exakt 13 000 svenska kronor kostade denna affär mig. Absolut ingen katastrof, men självklart inte roligt.

Läs gärna Kennys och ägamintids tankar kring rapporten.

Flytt till KF

Förutom att sälja Vardia har jag även sålt massa andra aktier. Dessa har jag dock köpt tillbaka igen, men nu i kapitalförsäkring. Jag har nu flyttat de flesta utländska aktierna från min ISK till en KF. På grund av likviddagar tog det en liten stund innan jag kunde köpa tillbaka det jag hade sålt, vilket visade sig vara till min fördel mestadels. Coca Cola tjänade jag 509 kronor på, och Deere tjänade jag 122 kronor på. Tyvärr drog Protector iväg som ett skållat troll. Jag sålde för 52.50 NOK och nu kostar den 55.50 NOK. För mina 700 aktier innebär det 2 100 NOK i mellanskillnad. Jag låter det bero så länge och inväntar en möjlig dipp. Kommer ingen sådan får jag stå utan Protector.

Anledningen till varför jag flyttar utländska utdelare till KF är så klart på grund av den utländska källskatten som dras. Gustav har skrivit ett utmärkt inlägg om det här.

Hur gör du med Vardia och utländska utdelare?

15 thoughts on “Exit Vardia och flytt till KF

 1. Nu har jag aldrig ägt Vardia då jag inte tummar på vare sig utdelningskravet eller att bolaget ska visa vinst, men jag har följt med vad som händer då bolaget kändes mycket spännande. Därför måste jag säga att den här nyheten slog ner som en blixt från klar himmel. En riktig kalldusch och jag tror definitivt att du gjorde rätt som tog förlusten och klev ur.

 2. Vardia åkte rakt ner i papperskorgen direkt. Det bolaget har förbrukat mitt förtroende. Fullständigt.

 3. Angående ISK vs KF för mig är det solklart ISK som gäller, även med utländska utdelarna, det är bara att skriva över bolånekostnader till sambon för att uppnå ett överskott och sedan fördela mellan oss i efterhand vid utbetalning från Skatteverket. Om jag förstår rätt så får man tillbaka pengar på KF året efter och på ISK i årets deklaration. Det beror på många faktorer t.ex. om du har ett bolån, bor ihop med någon, schablonbeloppet vs bolånekostnader. Tycker att det är svårt att byta ifrån ISK till KF, man blir mindre flexibel och måste betala courtage på 0,3% betala skatt på 0,5% för en insättning till KF för att slippa ett problem som kanske inte finns och om det är ett problem handlar det om kanske 15% av utdelning som kanske är 4%, alltså 0,6%

  • Jag brukade resonera på samma sätt. Jag insåg sen att det är otroligt korkat eftersom ISK står på mig och min fru tjänar hälften av vad jag gör. Snarare vill jag skriva över all bolåneränta på mig för att ännu mer sänka min marginalskatt.

   • Kalla mig dum men jag ser inte problemet. Om din fru står för 100% bolånekostnader i deklarationen kommer du får ett kapitalöverskott på ISK:t och ska kunna få tillbaka källskatten redan i maj och sedan får du och frugan göra så att ni fördela hur ni vill mellan er efter ni har fått avdraget och källskatten från Skatteverket. Är jag helt fel?

    • Du har rätt.

     Men av andra anledningar kanske vi vill flytta över kostnaden till mig istället. Konkret exempel: Om frun står för all räntekostnad kan hon inte få maximalt avdrag på ROT (pga för låg lön). Det finns mycket att ta hänsyn till. Med KF slipper jag bry mig om detta.

     • Jag förstår. Om någon annan läser det här och undrar så kan man också fördela ROT-avdrag mellan de i hushållet. Jo det kan vara stökigt men det kan löna sig med att ta fram miniräknaren till deklarationen. Själv tycker jag att det är roligt

 4. KF har en dum inlåsningseffekt. Man kan inte flytta sina tillgångar från en bank till en annan utan att sälja och köpa nytt. Om banken försämras, vill man kunna byta till en annan bank. Därför skulle jag avråda från kapitalförsäkringar. Det finns sätt att kringgå källskattsproblematiken.

  För övrigt undrar jag hur försäkringsbolaget hanterar källskattesituationen. Om jag innehar danska aktier i egen ägo (d.v.s. inte i KF), är det två saker jag måste ansöka om:
  1) Avräkning av 15 % dansk källskatt hos det svenska Skatteverket. Görs automatiskt varje år i samband med deklarationen.
  2) Återbetalning av felaktigt dragen källskatt hos danska SKAT. 27 % dras, men det står 15 % i dubbelbeskattningsavtalet, och mellanskillnaden återbetalas genom att man skickar en blankett till danska SKAT.
  De svenska försäkringsbolagen verkar ordna med 1) för aktier i KF. Ordnar de även med 2), eller är den felaktigt dragna danska skatten förlorad?

  • Jag äger inga danska aktier och tror inte att jag kommer göra det heller. Det verkar på tok för rörigt med att få tillbaka källskatten där.

   Du har dock en viktig poäng med inlåsningseffekten, men det är en risk jag får ta.

 5. Ang principer

  Det är svårt med det här med principer när det bara går uppåt, visst kan man prata om att bolaget ska redovisa vinsthistorik och stigande utdelningar 10 senaste åren men ibland är det hårt att stå brevid sidlinjen…

 6. Har men bränt sig tillräckligt många gånger på förhoppningsbolag så lär man sig till sist.

  Började själv med aktier året innan finanskrisen, köpte allt möjligt det gick ju bara upp och upp.
  Nå slutade med att jag backade med riktigt rejält då krisen slog till.
  Förlorade det mesta av mitt kapital. Hade satsat ca 100000eur i två bolag, i det som som jag hade mest i backade jag närmare 50000euro. Började satsa vilt för att få tillbaka pengarna i förhoppningsbolag, blev mer eller mindre trading man höll på med.

  Av alla dessa bolag man satsade i så är det väl bara fingerprint som verkar ha gått bra om man ser till dags datum, köpte 50000st tror jag det av dessa i december -08 för under 2kr och sålde efter att par veckor med några procent vinst, dom skulle man haft kvar lite längre…..inte för att jag nu följt med dom överhuvudtaget, troligen ännu ett upphausat förhoppningsbolag om dom ännu inte gör någon vinst och skall säkert 10 dubblaförsäljningen på ett par år skulle jag gissa, nå bara spekulationer från min sida har inte tittat på annat än deras kursgraf ett par gånger. Eller kanske dom går med vinst?

  Oftast urgrävde affärerna kapitalet och ibland riktigt ordentligt.
  Var massvis med börssnacktips man följde…Oftast lät det ju riktigt bra alla analyser någon satt och pillade ihop, enorma försäljningsökningar kalkylerades. Små läkemedelsbolag med utveckling av diverse läkemedel i olika faser, med enorm potentsial målades upp på väggarna. Olika pm hit och dit, någon som påstod dom kontaktat bolagen och fått diverse ledtrådar om möjliga kommande storaaffärer, och dylikt. Men verkligheten kommer till sist i kapp när hussarna sålt och tystnat varvid kurserna rasar som en sten. Förhoppningsbolagen är inget annat än förhoppningar, visst kan någon träffa rätt men det hör nog till undantagen, och risken är nog på tok för stor.
  Jo sen fanns det något man fint kallar att snitta ner sig…detta är det värsta man kunde göra.

  Så min tanke om förhoppningsbolag, du kommer troligen att mista största delen av dit kapital och du sover inte gott på nätterna. Under kategorin förhoppningsbolag sätter jag alla bolag som inte visat vinst ännu.

  Senare bytte helt om till bolag som delar ut dividend, stora stabila bolag. Kan nog tacka 4020 för detta och en del andra bloggare som fick en att öppna ögonen med sina uträkningar om ränta på ränta.

  Det som förvånar mig i Vardias fall är att de flesta hade så stor del av sitt kapital instoppat i en aktie som ännu inte heller visat ett resultat på plus, lite börssnack över det hela med andra ord. Men med värdeinvesterare som blivit giriga och vill ha snabba pengar.

 7. Har man bränt sig tillräckligt många gånger på förhoppningsbolag så lär man sig till sist.

  Började själv med aktier året innan finanskrisen, köpte allt möjligt det gick ju bara upp och upp.
  Nå slutade med att jag backade med riktigt rejält då krisen slog till.
  Förlorade det mesta av mitt kapital. Hade satsat ca 100000eur i två bolag, i det som som jag hade mest i backade jag närmare 50000euro. Började satsa vilt för att få tillbaka pengarna i förhoppningsbolag, blev mer eller mindre trading man höll på med.

  Av alla dessa bolag man satsade i så är det väl bara fingerprint som verkar ha gått bra om man ser till dags datum, köpte 50000st tror jag det av dessa i december -08 för under 2kr och sålde efter att par veckor med några procent vinst, dom skulle man haft kvar lite längre…..inte för att jag nu följt med dom överhuvudtaget, troligen ännu ett upphausat förhoppningsbolag om dom ännu inte gör någon vinst och skall säkert 10 dubblaförsäljningen på ett par år skulle jag gissa, nå bara spekulationer från min sida har inte tittat på annat än deras kursgraf ett par gånger. Eller kanske dom går med vinst?

  Oftast urgrävde affärerna kapitalet och ibland riktigt ordentligt.
  Var massvis med börssnacktips man följde…Oftast lät det ju riktigt bra alla analyser någon satt och pillade ihop, enorma försäljningsökningar kalkylerades. Små läkemedelsbolag med utveckling av diverse läkemedel i olika faser, med enorm potensial målades upp på väggarna. Olika pm hit och dit, någon som påstod dom kontaktat bolagen och fått diverse ledtrådar om möjliga kommande storaaffärer, och dylikt. Men verkligheten kommer till sist i kapp när hussarna sålt och tystnat varvid kurserna rasar som en sten. Förhoppningsbolagen är inget annat än förhoppningar, visst kan någon träffa rätt men det hör nog till undantagen, och risken är nog på tok för stor.
  Jo sen fanns det något man fint kallar att snitta ner sig…detta är det värsta man kunde göra.

  Så min tanke om förhoppningsbolag, du kommer troligen att mista största delen av dit kapital och du sover inte gott på nätterna. Under kategorin förhoppningsbolag sätter jag alla bolag som inte visat vinst ännu.

  Senare bytte helt om till bolag som delar ut dividend, stora stabila bolag. Kan nog tacka 4020 för detta och en del andra bloggare som fick en att öppna ögonen med sina uträkningar om ränta på ränta.

  Det som förvånar mig i Vardias fall är att de flesta hade så stor del av sitt kapital instoppat i en aktie som ännu inte heller visat ett resultat på plus, lite börssnack över det hela med andra ord. Men med värdeinvesterare som blivit giriga och vill ha snabba pengar.

Leave a Reply