Ingen automatik i börsen

Ingen automatik i börsen

Hade svärfar över på middag härom dagen och vi halkade in lite på att prata sparande. Han köper lite fonder via Swedbank och det har ju gått ganska bra på sistone, 2014 gav 25-30% vilket givetvis är väldigt bra. Nu funderade han dock över att sälja fonderna och köpa nya. Jag undrade varför och han svarade: Nu har ju dessa fonderna gått så bra så då kanske man borde börja om i nya fonder.

Och visst, det är ju så klart lätt att tänka så. Det är ungefär som när jag ibland tänker att “nu har börsen gått upp fem år i sträck, nu är det väl dags att det går ner lite”. Men det finns ingen sådan inbygd automatik. Det går upp ibland och ner ibland, men inte för att det gått upp eller ner x år i sträck.

Det är fullt möjligt att börsen går ner med 10-20-30% under året, men det fingens ingen automatik i börsen. Priserna på aktier kan likaväl gå upp istället och även detta utan automatik eller med möjlighet för någon att förutse.

Jag förklarar för svärfar att genom att handla månadsvis (eller med någon annan period om det känns bättre) så undviker vi att bli straffade av börsens värsta svängningar. Genom långsiktighet så spelar kortsiktig volatilitet ingen större roll.

Ingen vet hur framtiden ser ut, hur börsen svänger imorgon eller nästa vecka. Men vi kan vara säkra på att människors hårda arbete i framgångsrika företag är det som skapar värde. Därför köper jag aktier. Därför försöker jag att inte tänka på börsens svängningar.

2 thoughts on “Ingen automatik i börsen

  1. En av de klassiska psykologiska fällorna man lätt hamnar i när man håller på och investerar sina pengar. Det är som du säger att det kan lika gärna gå upp som ner, det är ingen som vet 🙂

Leave a Reply