2014 är slut, säg hej till 2015!

På nyårsdagen 2014 skrev jag ner ett antal tankar och spådomar över hur året skulle bli. Jag tänkte börja med att göra en uppföljning och sen komma med nya tankar inför detta nya år. 2014 är slut, säg hej till 2015!

Uppföljning

 • Guldet kommer fortsätta ner. Från $1200 ner mot $1000 per troy ounce. – FEL
 • Återhämtningen kommer fortsätta gå sakta åt rätt håll, dock saktare än vi tror. – RÄTT (även om “saktare än vi tror” känns väldigt flummigt)
 • Tapering kommer fortsätta, när året är slut är det max $50 miljarder/månad i stödköp. – NJA (visst fortsatte stödköpen minska, men de avtog ju faktiskt helt!)
 • OMXS30 kommer vara mer volatilt än i 2013, men när vi summerar året är vi plus 9-10%. – RÄTT
 • Stefan Löfven blir statsminister i september. Vänsterpartiet ingår inte i regeringen. – RÄTT
Hur kommer vår portfölj arta sig?
 • Vår portfölj kommer vara värd minst 400 000 kronor. – RÄTT (är till och med över 500 000)
 • Vid 2014 års utgång finns inga “kryddor” i portföljen. Dessa är sålda och istället finns enbart för lågt värderade kvalitetsbolag. – RÄTT
 • Vi kommer minst slå index. – RÄTT
 • Vi kommer minst öka portföljen 12%. – RÄTT
Hur kommer det vara privat?
 • Jag gör ett försök till att smyga ner under 80kg. – FEL (jag försökte nog inte ens)
 • Frun tar äntligen körkort. – FEL
 • Nya jobbet kommer vara precis vad jag vill och jag kommer vara fullbelagd. – RÄTT
 • Jag börjar träna, men slutar som vanligt igen. Ursäkterna verkar finnas där i överflöd. – FEL

Det blev en hel del rätt, men tyvärr även en del fel, främst på den privata sidan. Nåja, så kan det gå, och så kommer det att gå med gissningar.

2014 i siffror

 • 25 köp genomfördes
 • 12 sälj genomfördes
 • 37 utdelningar togs emot
 • Portföljens värdeökning: 35.1%
 • 184 blogginlägg
 • 500 912 sidvisningar på bloggen

Nya mål

Denna gång kommer jag strunta i irrelevanta gissningar kring guld och annat trams. Istället kommer här enkla, mätbara mål inför 2015.

 • Den mottagna utdelningen ska vara minst 27 000 kronor. (2014 – 13 752 kronor).
 • Vårt aktiespar ska ligga på minst 10 000 kronor per månad (2014 – drygt 15 000 kronor).
 • Jag snörar på mig löparskorna igen och när året är slut är jag under 50 minuter på milen.
 • I år ska jag både försöka och lyckas med att komma ner under 80 kg!

Jag önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året och hoppas att det blir många fina investeringar under året!

10 thoughts on “2014 är slut, säg hej till 2015!

 1. Stort lycka till!
  Om målet för 2015 är att ta emot mycket utdelningar (och inte värdestegring) så skulle jag rekommendera preferensaktier, amerikanska och kanadensiska fastighetsbolag samt bl.a. NCC, Bilia, Microsoft. Det finns även finska fastighetsbolag som är högavkastande som ex. Sponda. Företag under avveckling kan vara intressanta. Läs naringslivsnorden.blogspot.se för den 5 januari publiceras ett inlägg om Novestra som är under avveckling, där kan du nog räkna med att få rätt mycket i % i utdelning av ditt investerade belopp…

  • Felet med preferensaktier är att de saknar utdelningstillväxt, därför har jag valt bort dessa. Det viktiga är inte hög direktavkastning idag utan att långsiktigt nå hög utdelning. Då är det ok att köpa ex. John Deere till 3.2% direktavkastning i år, eftersom jag kan se potential för hyfsad utdelningstillväxt där.

   Har lagt in dig i mitt RSS-flöde, bra blogg =)

 2. Fler rätt på makroekonomi än på den egna fysiken, det var imponerande även om sparadet är mer imponerande :-).

  Ett tips kan annars vara att leta rätt träningsform. Jag debuterade i fotboll vid 27 års ålder och min hustru har nyligen snöat in på klättring.

  Jag hatar egentligen löpning men är på väg ut nu helt enkelt eftersom löpvillighet är en av få saker jag kan bidra med ens på division 7 nivå.

  • Både löpning och lyfta skrot funkade skitbra fram till jag fick barn, sen vet jag inte var tiden tog vägen. Om några veckor kommer barn nummer två och jag inser att jag kommer ha ännu mindre tid nu. Samtidigt tycker jag att det är så himla skönt att träna att jag inte vill försaka det så som jag nu gjort de senaste två åren. Har faktiskt funderat på cykling också, det verkar jäkligt härligt!

 3. Tack TryggFramtid! Stort lycka till med barn nummer två! Tycker det låter klokt med aktier med utdelningsväxt i. Jag har nu börjat skriva på nya inlägg om fastighetsbolag. Där finns det flera bolag som ökar sin utdelning år efter år och är “stabila” och “tråkiga” dvs. helt i min smak. Exempel på sådana bolag är Hufvudstaden och Castellum. Det kommer blogginlägg om dem i nästa vecka (6 januari och framåt). Stort tack för att jag är med i ditt RSS-flöde och tack för feedbacken. Jag har även dig i mina “Bloggar jag följer”.
  Lycka till framöver!
  /Näringslivsnörden

 4. Spara är faktiskt lite som att gå ner i vikt. Du tar det steg för steg och vips så kan du inte sluta spara/äta nyttigt. 21 dagar tar det att få in en dagsrutin. Kan vara värt att komma ihåg. Sen går det per automatik… =) Lycka till med samtliga mål!

Leave a Reply