Avanzas nya courtageklasser

Nu har Avanza presenterat sina nya courtageklasser, och eftersom jag är kund hos banken tänkte jag att det vore bra att göra en genomgång av dessa och fundera lite kring dem. Man har valt att dela upp courtaget i fyra klasser: Mini, Small, Medium och Fast pris.

Avanzas nya courtageklasser

 

Som vi ser i bilden ovan går det numera alltså att handla aktier hos Avanza för endast 1 krona i courtage, vilket ju givetvis är fantastiskt för en småsparare. Vi tar en bild till! I bilden nedan ser vi när vilken courtage-klass lönar sig och vilken som passar vilken sparprofil bäst. Det innebär att du som oftast handlar för under 15 600 kronor/affär gör bäst i att välja Mini som courtageklass.  Tycker att det är riktigt bra att Avanza gör det möjligt att handla aktier även om man inte har något stort kapital.

Screenshot 2014-10-24 20.58.50

Ytterligare en nyhet är hur avräkningsnotorna beräknas. Förut kunde man göra flera köp respektive sälj under dagen (förutsatt att dessa var på max tre kursnivåer) på samma avräkningsnota. Detta har nu förändrats och det som gäller nu är en avräkningsnota per avslutad order – det som är nytt nu är att avslutet i den ordern kan ske på oändligt antal kursnivåer. Man kan även ändra en lagd order utan att detta genererar nya avräkningsnota. Till exempel: Om man lägger en order för att köpa 1000 BEIJA, och när 750 stycken har gått till avslut (och det är 250 stycken kvar i ordern) så kommer man på att man faktiskt ville ha 1500 BEIJA. Då kan man ändra ordern till 750 och låta dessa gå till avslut. På så sätt är det fortfarande alltså samma order och enbart en avräkningsnota (och alltså ett courtage).

Här kan man läsa ett pressmeddelande på ämnet.

Hur tänker du kring Avanzas nya courtageklasser?

11 thoughts on “Avanzas nya courtageklasser

 1. Jag är framförallt glad å andras vägnar. Det här gör aktiesparande tillgängligt för väldigt många fler. Självklart gottar jag mig åt detta själv också. Jag kommer testa och köra “mini”. Det kommer resultera i att vissa av mina affärer får lite lägre courtage än tidigare samt att jag kommer göra fler affärer till ännu lägre belopp.

  Mvh petrusko

 2. Har du inte räknat fel? En order på 15 600 lagd med mini skulle innebära ett courtage på 390kr när jag räknar.

 3. Man ser att är affären/transaktinen
  15600 – 46000 kr är Small billigast (39-69 kr)
  >=46000 – 143400 kr är Medium billigast (69-99 kr)
  >=143500 kr är Fast billigast ( 99 kr)

  Kan man byta mellan dessa hur ofta man vill?

  • Nej, man kan byta endast en gång per månad och bytet tar en till två bankdagar. Det framgår på sidan hos Avanza där man kan byta mellan courtageklasserna.

 4. Fantastiskt! Kommer själv byta till Mini då mitt månadssparande är runt 7-8000.
  Härligt med ännu lägre courtage.
  Jag tänkte först att utlandshandel blir säkert mycket dyrare för Mini istället, men det var ingen riktigt skillnad där. Så bara fördelar för mig.

 5. Glöm inte att dom även sänkt minimicourtaget för att handla på den finska, norska och danska börsen i och med den nya mini-courtageklassen! Så om du är sugen på att diversifiera din portfölj med lite andra nordiska bolag, är nu ett fantastiskt tillfälle.

  Ett prisexempel är minimicourtaget på finska börsen: 0.95€ och samma rörliga courtage på 0.25% gör att man kan handla upp till 380€ i ett värdepapper för 0.95€ courtage. Fantastiskt!

 6. Jag tycker att Avanzas nya curtage-klasser är skit. För min del blir curtaget 25% högre än förut (från 0,12% till 0,15%) om jag ligger kvar i SMALL där jag har blivit placerad. Byter jag till MEDIUM tvingas jag att handla poster över 57500 för att inte behöva betala mer än förut.
  Det är också en försämring mot förr att fler affärer i en aktie på en och samma dag inte hamnar på samma nota.

 7. Observera att gamla budgetsidan “Avanza Mini” har slagits ihop med vanliga Avanza i samband med detta. Om man har Mini-courtage, är telefonmäkleri dyrare än om man har annat courtage. Jag noterar att Mini-kategorin kommer att ge mig en aning lägre courtagekostnader.

 8. Det har ju blivit dyrare!! Förr kostade en affärer upp till 15000:- endast 7kr o över 15000:- kostade 19kr. NU kostar en transaktion på 10000:- 25kr istället för 7kr. Eller e jag ute o cyklar?

Leave a Reply