Månadsrapport för augusti månad

Så har både augusti och den kalendariska sommaren kommit till sitt slut. För egen del har månaden haft stort fokus på två saker; ränteförhandling och offertinsamling. Ränteförhandlingen resulterade i bankbyte (SHB->SEB) och en ränta på “deras upplåningsränta + 0.75”. Motkravet var att ha buffertsparandet hos dem, men eftersom jag idag redan har det hos SHB så känns det inte som någon uppoffring. Skulle ju ändå flyttat det!

Offertinsamlingen har jag inte skrivit om här på bloggen, men vi har ett ganska omfattande renoveringsprojekt på gång i lägenheten. Vi ska lägga om golv, bygga nytt kök och till och med bygga ett helt nytt rum (inför tillökningen nästa år). Det kräver otroligt mycket energi att prata med massa olika hantverkare och eftersom allas priser är så olika så funderar jag på vem som lurar vem osv. Kommer säkert bli bra till slut, men det är ganska läskigt och energikrävande.

På makrofronten har verkar månadens oroligheter i Gaza ha lugnat ner sig, men den ryska björnen Putte skramlar desto mer och det verkar vara allt annat än lugnt i Ukraina. I början av månaden ramlade OMX ända ner till 1321, för att sedan påbörja en stark återhämtning ända upp till 1388. Det har blivit dags för månadsrapport för augusti månad!

Viktiga händelser i augusti

  • Vi fick utdelning från Deere (103 kronor)
  • Vi fick utdelning från BFK (154 kronor)
  • Vi ökade i Industrivärden (90 aktier)
  • Vi fick utdelning från Apple (112 kronor)
  • Vi sålde alla AIG (100 aktier)
  • Vi sålde alla Citigroup (70 aktier)
  • Vi köpte mekonomen (200 aktier) efter senaste rapporten.
  • Vi sålde alla Whole Foods Market (100 aktier)
  • Vi köpte Deere (25 aktier)
  • Vi fick utdelning från Citigroup (4 kronor)

Totalt 375.38 kronor i utdelning under augusti månad. Med månadens inköp och försäljningar ligger den årliga utdelningstakten nu på 17 176 kronor och portföljens yield on cost ligger på 4.79%.

Depån under augusti

Under augusti månad var värdeförändringen i depån 1.48%, att jämföra med SIX Portfolio Return Index som gav 0.38%; eller 1.1% överavkastning mot index om man hellre vill räkna så. Under månaden rensade jag ut tre lågutdelare och ökade i 2 befintliga innehav samt tog in ett helt nytt (Mekonomen). På årsbasis är depån +27.3% jämfört mot index 9.48%; eller 17.82% överavkastning mot index. Som jag många gånger tidigare har diskuterat är det givetvis roligt att portföljen månad efter månad fortsätter att utklassa index, även om jag vet att det innebär att mina innehav blir dyrare och det är ju tråkigt eftersom jag vill köpa mer aktier. Det är dubbelt det där helt enkelt!

För övrigt var månadens besvikelse Elekta-aktienn ända fram till rapport (28/8) hade en väldigt fin utveckling, men som på rapport och dagen därpå föll 8.8%. Blytungt! Rapporten var inte alls vad man som aktieägare ville läsa. Det enda positiva var väl att orderingången var något större än väntat….

Månadsrapport för augusti månad

2 thoughts on “Månadsrapport för augusti månad

Leave a Reply