Det är väl annorlunda denna gången

Det är väl annorlunda denna gången

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba är alltså på väg att börsintroduceras och handeln är tänkt att börja nu på fredag den 19 september. Priset per aktie väntas landa på strax under $70 vilket gör att bolaget värderas till cirka $167 miljarder. Den del som är till försäljning i noteringen är värt ca $25 miljarder och det väntas således bli den största börsnoteringen genom tiderna!

De senaste åren har ett par gigantiska internetföretag börsnoterats. Facebook noterades i maj 2012 och i augusti hade börsvärdet halverats. Idag, 2 år senare, är det snarare dubblerat i stället, så den uthållige har blivit belönad. P/E-talet ligger dock på hissnade 82.41. Twitter tog sina första vingslag på börsen i november förra året och det har varit en ganska svajig flygtur. Resultatet efter ett knappt år är dock helt klart godkänt (i linje med S&P 500, om än extremt mer volatilt). Någon vinst är det dock inte att tala om för Twitter så här är det ett negativt P/E.

Alibaba går med vinst men prislappen är fortfarande hög, P/E lär väl landa på runt 30-40. Men det är väl annorlunda denna gången? Den fantastiska tillväxten i Alibaba motiverar priset? Denna nya teknik är så otroligt skalbar att tillväxten saknar gränser? Nja, jag är försiktigt skeptisk eftersom det sällan är annorlunda. Alibaba är absolut spännande och lockande, men priset känns på tok för högt. Det är absolut möjligt att det kommer gå bra för aktien, men jag tror att det kommer bli en väldigt volatil resa, precis som för Facebook och Twitter.

Hur tänker du kring Alibaba?

One thought on “Det är väl annorlunda denna gången

Leave a Reply