Vilket jämförelseindex ska man använda?

Vilket jämförelseindex ska man använda?

Snåljåpen skrev precis ett inlägg om vilket jämförelseindex som man ska använda, efter det att han och jag diskuterat saken (enligt hans version över Google Talk, enligt min över ett glas rosé, båda har rätt). Först och främst kan man ju ställa frågan “ska man jämföra sig mot index?”. Nja, det beror väl på hur man tänker. Jag har valt att inte bry mig speciellt mycket om kursrörelser, även om jag redovisar depåutveckling på bloggen. Det känns ju givetvis kul att se hur depån växer, men vad som känns ännu bättre är att se den årliga utdelningen växa. Så, ska man jämföra sig mot index? Kanske, men jag tycker som sagt att utdelning är viktigare än kursrörelse.

Med det sagt så går det givetvis att jämföra sig mot hur mycket ett index direktavkastar, och det vore kanske desto mer relevant. I mina månadsrapporter väljer jag att jämföra mig mot SIX Portfolio Return Index, vilket är ett index över stockholmsbörsen, inklusive utdelningar. Jag började använda SIX30RX, men min portfölj är absolut inte 30 mest omsatt bolagen på stockholmsbörsen.

Hur som helst; Snåljåpens argumentation var att det var dumt att jämföra sig med ett index som ändå inte går att följa på ett enkelt sätt. SIX30RX vore därför bättre, eftersom man ju faktiskt kan följa det enkelt genom Avanza Zero. Antagligen har han inte fel. Min take på det hela? Spara i fonder låter så sjukt tråkigt att jag antagligen inte skulle spara över huvud taget då. Sparande måste vara roligt och det blir roligt genom att analysera bolag, köpa aktier i dem och följa verksamheten. Min reward för det? Ständigt ökande ström av utdelningar. Utdelningar som jag och min familj kommer kunna leva extremt gott på om ett gäng år.

Jämförelseindex? Nej, det är mest för skojs skull. Glädje när man investerar? Mycket viktigare.

4 thoughts on “Vilket jämförelseindex ska man använda?

 1. Två rimliga index att följa mot är ju
  1. Den ränta man betalar på sina lån ( dvs: är det bättre att amortera)
  2. Konsument pris index – dvs blir vi ” rikare” i reala termer. (inflationen)

  Det som är fördelaktigt är ju att dessa index faktiskt relaterar till vad vi kan göra för pengarna istället för hur andra lyckas …

 2. Jag tycker att man ska jämföra med ett index som speglar de företag som finns i portföljen. Har man exempelvis 50% svenska storföretag och 50% svenska småföretag så kan man argumentera för att risken är större jämfört med 100% svenska storföretag (SIX30RX). Min poäng är att risken är relevant och det bör speglas (så gott som det går) i indexet man jämför med.

 3. Om man har svenska, norska och amerikanska bolag då? ;-).

  Som jag skrev känns det mer relevant att titta på utdelningarna, snarare än kortsiktiga kursrörelser.

 4. Hehe, bra fråga. =) Men det känns bättre med ett index som är närmare ens portfölj än längre bort.

  Kanske vore det en idé att automatiskt skapa ett index baserat på flera index som viktas samman (exempelvis 50% svensk aktiemarknad och 50% norsk aktiemarknad), där vikterna baseras på portföljinnehållet. För att få ett index som speglar risken.

Leave a Reply