Välkomnar Mekonomen till portföljen

Välkomnar Mekonomen till portföljen

Tidigare i veckan sålde jag av mina innehav i AIG och Citigroup. Anledningen till försäljningen var, enkelt sammanfattat, att drygt 60 000 kronor i investerat kapital enbart gav 360 kronor i direktavkastning. Det passar helt enkelt inte med min investeringsfilosofi om bolag med bra direktavkastning. Jag vill bygga upp ett ständigt växande kassaflöde från portföljen – där passar Mekonomen bra in!

Jag tror inte att jag har skrivit om Mekonomen på bloggen tidigare, men bolaget har legat i bevakningslistan i många månader. Det var bloggaren 4020 som först fick upp ögonen för bolaget. Ett par dagar senare skrev bloggen Sunda Investeringar en bra analys och ytterligare någon vecka efter skrev Ägamintid om bolaget. Sedan dess har jag varit sugen, men kursen drog norrut och jag tyckte inte att det fanns något bra tillfälle för att köpa aktier i bolaget. I början av augusti ramlade kursen ner till 156 kronor, men då hade jag inte några kontanter för köp.

Igår släppte Mekonomen sin delårsrapport för det andra kvartalet och således första halvåret. Det var väl något bättre än väntat, även om den danska verksamheten fortfarande tynger med ökade förluster. Jag gillade dock vad jag läste om hur Sverige och Norge går bra och efter en god natts (nåja, så god det blir med småbarn) sömn så kände jag mig redo för att ge Mekonomen en plats i portföljen. Kortfattat kan man väl säga att tillfällig svacka skickar ner aktiepriset men i grund och botten är detta ett fundamentalt välmående företag som genererar fina kassaflöden.

Jag köpte 200 aktier på kursen 161.50 kronor. Inköpet tillför 1 400 kronor i årlig utdelning till portföljen. Den årliga utdelningstakten ligger nu på ganska exakt 17 000 kronor och portföljens Yield on Cost ligger på 4.60%.Jag har kvar knappt hälften av pengarna från försäljningen av AIG och Citigroup. Det tillsammans med en rekordlön i augusti bör kunna bädda för ännu fler trevliga köp som ökar portföljens årliga utdelningstakt. Välkomnar Mekonomen till portföljen och hoppas på fortsatta köplägen!

PS, noterade i eftermiddags att även Långsiktig investering hade köpt Mekonomen. Kul!

2 thoughts on “Välkomnar Mekonomen till portföljen

 1. Kul med ännu en Mekonomen-ägare och välkommen till klubben =)
  Till nuvarande kursnivåer erbjuder ju redan Mekonomen en trevlig YOC, men mest intressant (för den långsiktige) är så klart att förutsättningarna för framtida utdelningshöjningar ändå får betraktas som goda. Fritt kassaflöde just nu uppgår ju till 14 kr/aktie varför nuvarande nivå inte är hotad. Det skulle tom vara möjligt att höja utdelningen i närtid även om det troligen inte kommer ske,

  Som du skriver, saker och ting utvecklas åt rätt håll vad gäller Sverige och Norge, men det jag oroar mig mest för är vad som sker i Danmark. Biter verkligen åtgärdsprogrammet tillräckligt eller krävs det ännu mer kraftfulla insatser? Hur ser du på detta? Jag menar, får de bara ordning på verksamheten i Danmark samtidigt som de fortsätter att minska sin skuldsättning så lär vi få se klart högre vinster framöver.

  Se gärna mina reflektioner kring Mekonomens Q2 rapport:
  http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/08/rapport-q2-mekonomen.html

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet

Leave a Reply