Säger hejdå till AIG och Citigroup

Säger hejdå till AIG och Citigroup

Igår fattade jag beslutet att avveckla positionerna i AIG och Citigroup helt och hållet. Ni som följt mig har läst hur jag funderat mer och mer på hur viktiga utdelningarna är för vår resas totalutveckling. För ett par veckor sedan sålde jag hälften av mina aktier i Citigroup. Inlägget jag skrev då var ganska målande för hur jag tänker kring kursutveckling jämfört med utdelningar och utdelningstillväxt. Precis som när jag skrev för 3 veckor sedan så var det samma problem nu som gjorde att jag valde att sälja. Innehaven i AIG och Citigroup genererade 360 kronor i utdelning per år. När jag jämför detta med innehav med 4.5% direktavkastning skulle generera cirka 2 700 kronor i årlig utdelning.

Det går givetvis att resonera kring att både AIG och Citigroup är undervärderade bolag, att AIG återköper mycket aktier, att Citigroup förmodligen kommer få tillstånd av FED att ge mycket till ägarna nästa år…. men jag trivs inte med att tänka så. Jag inser mer och mer att utdelningsinvestering är min melodi och då är det här det enda rätta jag kan göra. En titt på bevakningslistan säger att Sampo, Handelsbanken eller Industrivärden ser relativt lockande ut. Bonheur och Deere har jag redan tillräckligt stora positioner i och Target är jag inte speciellt sugen på. Industrivärden är ett befintligt innehav och på så sätt något mer lockande än Sampo och Handelsbanken. Industrivärden innebär ju också exponering mot just Handelsbanken.

Så, 70 aktier i Citigroup såldes på kursen $49.84 och 100 aktier i AIG såldes på kursen $54.76. En dollar växlades till cirka 6.86 kronor. Den årliga utdelningstakten minskade alltså med 360 kronor på grund av försäljningen.

Faller alla äpplen mot himlen?

Säger hejdå till AIG och Citigroup

 

För övrigt är det väl värt att notera att Apple sprängde $100-vallen igår. Gårdagens stängning på $100.56 innebär inte ett nytt all time high. All time high för Apple-aktien (intradag) sattes i september 2012, när kursen nådde $705, eller $100.72 efter splitten. Dagens stängningskurs var dock den högsta som aktien någonsin har stängt på. Vad som är viktigt att förstå är att även om vi är på i princip samma nivåer idag som då så är aktien faktiskt billigare idag än då, eftersom bolaget tjänar mer pengar. Här har vi ett äpple som verkar falla mot himlen snarare mot marken – helt unikt!

Jag har tidigare påpekat min teknikoro och hur läskigt jag tycker det är att iPhone står för så stor del av bolagets vinster. På den punkten har jag inte ändrat mig – jag tycker att det är läskigt, kanske framför allt eftersom det var just Apple som förändrade mobiltelefonmarknaden. Kanske just därför är jag lite rädd att någon annan ska göra samma sak. Med det sagt är Apple ändå ett av världens mest fantastiska bolag.

2 thoughts on “Säger hejdå till AIG och Citigroup

  1. Jag gjorde en liknande manöver tidigare i år då jag tog hem fina vinster i Pepsico och JNJ. Bägge med direktavkastning kring 3%. Under en tid har jag fokuserat på att köpa innehav som höjer snittet på direktavkastningen i min portfölj. Jag har investerat i två typer av innehav, antingen “fixed income” med väldigt hög direktavkastning eller aktier med god direktavkastning och utdelningstillväxt.

Leave a Reply