Ökar ytterligare i Deere & Company

Ökar ytterligare i Deere & Company

Efter att ha sålt ett gäng Citigroup-aktier tidigare i veckan låg en del likvider på kontot och brände. Enligt devisen “pengar ska jobba, vem är jag att försöka tajma marknaden” (Spartacus har för övrigt skrivit ett jäkligt läsvärt inlägg om det här) så fanns det egentligen inte mycket annat att göra än att köpa lite mer aktier i Deere & Company (DE). DE är det bolag som ser billigast ut på min bevakningslista för stunden. För utom det rationella hade frun återigen påverkan här. Hon såg på något tv-program nyss och där hade tydligen 3 Deere-maskiner synts. Så, på logikens och fruns inrådan köpte jag därför 30 aktier för $85.11 per styck och en dollar kostade ca 6.90 kronor.

Idag skrev Lundaluppen ett inlägg om bolaget och han blev tydligen positivt överraskad av det han såg. Balansräkningen är inte så tokig som man kan tro; soliditeten är däremot ganska låg på grund av Financial Services (jag har berört detta i tidigare inlägg). Kul att Luppen tittar på detta bolag och att han ger det godkänt: “Vad vi har här är alltså något nästintill unikt idag: ett marknadsledande bolag med bra investeringskvalitet till ett lågt pris, högintressant i min bok alltså.”, skriver han.

Inköpet ökar den årliga utdelningen med ca 495 kronor (att jämföra med utdelningen jag fick från de Citigroup-aktier jag sålde: 20 kronor). Den årliga utdelningen ligger nu på 15 368 kronor i dagens valutakurs. I och med dagens inköp tar Deere & Company över platsen som portföljens näst största bolag. Jag är fortfarande intresserad av fler svenska bolag men jag hittar ingenting köpvärt för stunden.

Jag tänkte avsluta med ett roligt YouTube-klipp som passar i sammanhanget. Här ser ni en modern Deere-traktor i dragkamp mot en gammal traktor från 1800-talet.

Leave a Reply