Hur räknar du egentligen?

Efter dagens nedgång på börsen är årets uppgång på OMXS30-index i princip helt utraderat; detta på bara 2 veckor! Annars har det under året varit ganska enkelt att ryckas med och jubla över de blå siffrorna i depån. För visst, det ska jag vara ärlig med, det känns jäkligt bra när värdet på depån tickar upp. Den senaste månadens negativa resultat på femsiffrigt belopp är faktiskt inte direkt uppmuntrande över huvud taget. Och det är klart, det kanske på sätt och vis är fullkomligt logiskt, jag menar, vem vill se sina besparingar gå upp i rök?

Men är aktieägande besparingar? Ja, det kan man väl klassa det som, men mest av allt är det ägande i företag. Och företag värderas olika och på olika vid olika tidpunkter. Så, om man planerar att köpa ett företag billigt för att sedan sälja det dyrt, ja då blir pris och tajming otroligt viktigt (pris är dock alltid viktigt!). Den som läser min blogg bör dock veta att det är sällan jag gör den typen av affärer. Jag har istället valt att fokusera på en (förhoppningsvis) ständigt ökande utdelningsström. Det blir en mycket lugnare resa då, det blir en resa när man inte måste fundera på vad ens andel(ar) i ett specifikt bolag är värt för stunden.

Vad räknar jag då, istället för att räkna depåvärde? Mitt största mått på framgång är att den årliga utdelningen ökar. Det blir så himla konkret att mäta utdelning, eftersom det är pengar som faktiskt landar på mitt konto. Pengar som jag dessutom slipper betala transaktionsavgifter på, är det inte fantastiskt? I år har min aktieportfölj hittills genererat 10826.87 kronor i utdelning och jag förväntar mig ytterligare minst 5000 kronor i utdelning i år. Det hade jag för övrigt fått om börsen hade gått ner 20% (allt annat lika).

Så, när börsen svajar och allt känns mörkt, tänk då på att en förlust är inte en förlust förrän man har sålt. Men framför allt: räkna på utdelningarna och utdelningstillväxten istället för kortsiktiga kursrörelser. Personligen föredrar jag den övre bilden framför den undre. Hur räknar du egentligen?

Screenshot 2014-08-07 20.47.13

Årets utdelningar

hur räknar du egentligen?

Senaste månadens depåutveckling

3 thoughts on “Hur räknar du egentligen?

  1. Ja, det är skönt när man inser att utdelningarna trillar in oavsett hur börsen rör sig. För mig tog det tid att förstå det på riktigt. Nu har jag dokument som visar portföljens utdelningshistorik samt prognostiserar ett antal år framåt i tiden. Kanske har det hjälpt. Vill man kan man ju göra grafer som visar hur framtida utdelningar påverkas om kurserna stiger jämfört med om de står stilla eller går ned.

    • Precis, det är faktiskt inte alls speciellt lätt att ta till sig. Det som syns i depån är ju någon depåvärde för senaste avslut i aktierna, där det lyser rött om kurserna går ner; vilket inte alls är det minst relevant om man inte ska sälja inom kort. I stället tycker jag att ex. Avanza borde kunna hjälpa oss att prognostisera utdelningarna. Jag har ett inlägg på G om förbättringsförslag hos just våra nätbanker :).

      En graf som visar kurspåverkan för utdelningen vore spännande! Knackar du ihop ett sådant formulär får du gärna bjuda =)

Leave a Reply