Förhandlar ränta

Det har gått ett år sedan jag och Handelsbanken senast förhandlade ränta. På den tiden hade jag bolånet hos SBAB (som är emot förhandlingar) och tänkte att det borde gå att pressa räntan något. Jag tänkte på det avtal som TCO tecknat med SEB vilken innebär deras upplåningsränta + 0.9 procentenheter. Jag hade dock hört gott om Handelsbanken och vände mig därför till dem och föreslog att vi skulle göra samma deal. Jag skulle flytta lönekonto och bolån till dem samt ha ett buffertspar där. Det kändes som en bra och rättvist, räntan jag skulle få var 2.42% för 3-månaders lån (1.52+0.9).

Året gick och allt var bra. Någonstans under resans gång bytt min bankkontakt kontor. När det var dags att träffas nu igen för nytt samtal hade jag en ny kontakt. Hon var inte lika förstående som min tidigare och både jag och min fru fick ett riktigt dåligt intryck av henne. Hennes förslag var att minska vår bolånerabatt med 17 punkter. Mitt förslag var att rabatten snarare borde öka med 10-20 punkter, eftersom vi varit trogen kund, ökat vårt sparande i banken och alltid skött oss. Jag sa till och med att vi kunde spara lite mer buffert (får väl locka med något tänkte jag).

Jag försökte förklara att utan att pruta kan jag få 1.92% hos Skandiabanken. Att TCO/SEB-dealen ger 0.91+0.9 = 1.81% ränta, även den utan att pruta. Jag gjorde uträkningar som jag mailade till henne, men hon vägrade lyssna. Hennes svar? Jodå, hon förstod att jag hade fått bra erbjudanden och att hon inte kunde matcha dessa. Jag påtalade, än en gång “jag har inte aktivt letat andra erbjudanden, inte ens försökt förhandla med andra, jag vill ha kvar er som bank, detta är bara grunderbjudanden från bankerna”.

Allt det prat som jag och första bankkontakten hade för ett år sedan om att “inleda en långsiktig relation” visade sig alltså bara vara luft värd. Varför ska jag bry mig om inte banken bryr sig?

Nä, nu är det räntekrig! Buden ser ut som följer:

Handelsbanken – 2.16%
Skandiabanken – 1.92%
Swedbank – 1.81%
SEB – 1.81%

Hur går det för dig när du förhandlar ränta? Har du någon långsiktig relation med din bank? Funkar det? Går det att få lägre och lägre ränta? Eller är det som på arbetsmarknaden, man måste hoppa runt lite då och då för att få bättre lön?

9 thoughts on “Förhandlar ränta

 1. Du får en bra deal om du får 1,8% ränta.
  Jag har en bra relation med min bank och får så gott som alltid riktigt bra villkor och jag får 1,8% i oktober när min 3 månaders löper ut. Jag har Handelsbanken. Du kan säkert hoppa runt, men att ha en lång och bra relation med din bankman är väldigt viktigt. Nästa gång så ser det helt annorlunda ut och det är du som kommer med mössan i handen och då vill man inte vara en hoppjärka.
  Däremot hade jag omgående bytt ut den där sopan du hade som kontaktperson nu. Borde väl gå att byta inom handelsbanken om du nu tycker bäst om den banken.

 2. Verkar ju handla mer om personen än om banken, håller med Halle kolla om du kan få en annan kontakt person.

 3. Håller med om att kontaktpersonen verkar avgöra en hel del.
  Men jag tycker inte man ska ta ett försämrat avtal efter ett år om ens ekonomiska förutsättningar inte har försämrats, dvs att det saknas argument. Är själv nöjd med swedbank och har samma deal där som dig med 1,81 och det var inte tal om sämre villkor när jag förhandlade om i våras över telefon.

  Det är aldrig idealt för dig som kund eller banken att behöva byta ofta men tycker det är viktigt att du sätter ner foten att det inte är OK att prata om långsiktig relation och sen visa att första erbjudandet bara var ett engångserbjudande för att locka in dig.

  Du kan alltid ringa kontorschefen på handelsbanken och fråga kring ditt bemötande och säga att du vill vara kvar som kunde men att du inte förstår varför du ska få sämre villkor när du skött dig och vill öka engagemanget i banken.

 4. Kan man säga att man varit trogen kund när det rör sig om så korta perioder som ett år?

  I övrigt tycker jag att bankkvinnan agerar ytterst märkligt, kanske är hon ny och vill visa framfötterna på ett märkligt sätt? Har haft Shb sedan 2008 och är mycket nöjd med dem.

 5. Har liknande erfarenhet av SHB, fick byta bankkontakt varannat år då de klättrade vidare inom banken. Tyvärr innebar det ständigt nya förhandlingar och när det blev frågan om att försämra villkoren allt annat lika så var valet lätt att lämna banken (deras sparprodukter är bland de sämsta i klassen). Ska mycket till innan man lägger allt i en storbank igen, SEB ligger nog närmast i så fall. Gillar Skandiabankens modell med tills-vidare rabatt, utan större engagemang kan man få ca 0,6.

 6. Handelsbanken är väl kända för att alltid vara dyrast i klassen, oavsett om det gäller företag eller privat. Snorkig attityd har de med, ivartfall i Danderyd. På SEBs deal ovan finns antagligen mer prutmån.

 7. Kan bara säga att jag har en 3-månaders på under 1.8 hos Swedbank. I mitt fall har det INTE lönat sig att vara “trogen”, utan det har lönat sig att förhandla med banker och flytta. Det finns inget krav om månadsspar, pensioner, försäkringar, etc. Jag har även förhandlat till mig 0 i avgifter för “nyckelkund” och slopade “kortavgifter”.

  Ställ erbjudanden mot varandra, var ärlig i de rabatter du får och godta inte att en bank “matchar” dem, utan de ska ge bättre. Sen kör du runt ett varv till eller två till du har absolut bäst ränta. Därefter byter du bank.

 8. Tack för alla synpunkter och tankar. Verkar som om många har uppfattningen att Handelsbanken är dyrast och svårast att förhandla med. Att de dessutom har sämst internetbank gör ju inte saken bättre. Troligtvis kommer vi komma fram till någon form av beslut nu nästa vecka.

 9. Har SEB upplåningsränta + 80 punkter, ger 0,95 +0,80 i dagsläget(om jag skulle ta lånen idag). Så du bör ligga på en relativt bra nivå, dock tror jag du kan komma ner till 80 punkters marginal du med 🙂 lycka till

Leave a Reply