Whole Foods Market Q3

Whole Foods Market Q3

Igår rapporterade Whole Foods Market för tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2013-2014. Samtidigt som man rapporterar rekordförsäljning finns det en del mörka moln på himmeln. Jag tänkte göra ett försök att bena ut läget och reflektera lite kring framtiden.

  • Försäljningen: Man ökade försäljningen med drygt 10% till rekordsumman $3.38 miljarder ($3.06). Comps (comparable store sale) ökade 3.9% (7.5%) vilket var lägre än väntat.
  • Vinst per aktie: Upp 6.3% till $0.41 ($0.38) ($151 mil vs $142 mil).
  • Kassaflöde: $240 miljoner i kassaflöde från verksamheten ($228). CAPEX $204 miljoner ($113). FCF $36 miljoner ($115).
  • Utdelning och återköp: $44 miljoner utdelning ($37) och $361 miljoner aktieåterköp ($25).

Annat viktigt som framkom i rapporten

  • Man utfärdade ett nytt aktieåterköpsprogram på $1 miljard till och med 1 augusti 2016. I samband med detta skrotade man befintligt program (där kvarstod $322 miljoner).
  • Under kvartalet så öppnade man 8 nya butiker. Man genomförde även köp av fyra New Frontiers Natural Marketplace.
  • Än så länge har man i Q4 öppnat 2 nya butiker och förväntar att öppna ytterligare 11 nya butiker.
  • Det finns nu 388 Whole Foods Market-butiker och det långsiktiga målet är 1200 butiker i USA.
  • Målet är alltså att man under verksamhetsåret ska ha öppnat 38 nya butiker (32).
  • Man sänker prognosen för comps-tillväxt och vinsttillväxt.

Mina tankar kring Whole Foods Market Q3

Bolaget växer uppenbarligen, men det växer inte så att det knackar längre. En vinsttillväxt på cirka 4% på årsbasis motiverar inte dagens höga P/E. Förra året låg vinsttillväxten på 17% och året innan dess på 30%. Den senaste 10-årsperioden snittar nu drygt 15%. I mitt investeringsantagande har jag utgått från att bolagets normala intjäningsförmåga ligger på $1.5. Det finns inget i rapporten som gör att jag väljer att förändra detta. Däremot måste vinsttillväxten finnas där för att utdelningstillväxten ska vara relevant. Jag justerar ner något i bevakningslistan; hög utdelningstillväxt kräver i slutändan hög vinsttillväxt! Högsta pris jag är villig att betala för bolaget är nu $30.75.

Samtidigt vill jag säga att jag inte på något sätt har tappat tron till bolaget och dess affärsidé. Rapporten får mig absolut inte på säljtankar, det är bara det att jag vill se tillväxten öka igen innan jag är beredd att betala mer för bolaget. Jag låter co-CEO Walter Robb avsluta:

“We are seeing signs of stability in our sales trends and believe our strategic initiatives will help generate further momentum and produce increasing returns on invested capital over the long term.”

Hur är Dina tankar kring Whole Foods Market, senaste rapporten och framtiden?

Leave a Reply