Tillbaka från semestern och framtida utmaningar

Tillbaka från semestern och framtida utmaningar

Så var det slut på semestern och det har blivit dags att börja arbeta igen. Jag har blivit förlängd på mitt uppdrag till och med september ut, vilket känns skönt; ett stressmoment mindre. För första gången på väldigt länge tog jag fyra veckor semester (brukar ta tre veckor bara), men det kändes som om det gick mycket snabbare än vanligt. Märkligt hur det kan bli, men det har varit jäkligt trevligt. Och visst, på sätt och vis ska det väl bli skönt att komma tillbaka till de gamla vanliga rutinerna igen.

Nåja, hur som helst, det har blivit dags för mig att berätta om de framtida utmaningar som väntar. Att ha barn är helt fantastiskt. Åtminstone kan jag säga det om ett barn; det är ju det jag har just nu. Jag har verkligen ingen aning om hur det är att ha mer än ett barn, men i början av nästa år, då kommer jag bli varse om saken. Vi väntar nämligen vårt andra barn och vi är så otroligt lyckliga! Min tanke är att även om det möjligtvis blir dubbelt så jobbigt så borde det rimligtvis bli dubbelt så roligt också och då är det ju lätt värt!

Med ytterligare en familjemedlem blir det givetvis ännu mer att tänka på. På det ekonomiska planet finns det ett antal saker som berör:

 • Familjeekonomin ska räcka till fler.
 • Risken finns att det blir mer VAB.
 • Hur strukturerar man barnsparandet nu?

Punkt ett och två går det inte att påverka i någon större grad, men punkt tre kräver lite mer eftertanke. Vi avsätter 500 kronor (knappt halva barnbidraget) i barnspar, vilket vi gör idag till vårt barn (i en ISK som står i mitt namn). Frågan är hur man ska göra sen när vi har två barn. Jag är lite osäker på hur jag ska göra bäst här. Vet att Günter Mårder har diskuterat i Sparpodden om en lösning i kapitalförsäkring och det låter kanske som det bästa förslaget hittills; på så sätt borde nämligen barnsparandet bli väldigt rättvist. Hur barnspar Du på ett så rättvist sätt som möjligt?

Hur som helst, just nu är vi bara otroligt lyckliga och ser fram mot början av nästa år när vi blir ytterligare en i familjen.

6 thoughts on “Tillbaka från semestern och framtida utmaningar

 1. Grattis, och det blir inte dubbelt så jobbigt med två barn, snarare tre gånger så jobbigt hehe.

  När det gäller barnsparande så har vi löst det så att allt barnspar går in i samma ISK (i mitt namn) oavsett varifrån det kommer, månadsspar, födelsedagar etc. Det som sedan spelar roll är att det blir lika vid framtida uttag. Får t.ex. barn 1 hundra tusen till lägenhet när det flyttar, så får barn 2 det också när det är dags. Skulle pengarna växt mycket så att barn 2 får mer vid flytt kompenseras barn 1 för mellanskillnaden. Jag har funderat mycket på detta och kommit fram till att det måste vara det optimala, sen spelar det ingen roll om barn 1 redan fått massa från farmor etc. Tankar?

  mvh

 2. Jag tycker det låter som en klok lösning Billiga Aktier.
  Haha, har hört samma sak från vänner med 2 eller fler barn. Det “jobbiga” ökar så att säga exponentiellt =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet

 3. Tack!

  Frågan är vad barnsparet ska gå till. Jag tänker att det är en lägenhet, men det är ju inte alls säkert att det är så. Barnet kanske flyttar till en ort där lägenheter inte är en bristvara? Sen vill jag också att mina barn, när de blir lite äldre, ska ha ett eget sparande. Jag ser framför mig hur vi diskuterar sparande och investeringar. Lite som Finansmamman (http://finansmamman.blogspot.se) verkar kunna göra med sina barn =)

  Billiga Aktier: Din idé kanske inte är så dum. Påminner nog ganska mycket om Günters KF-idé.

 4. Vi har skaffat varsitt sparkonto till varje barn (har två, 7 och 9 år) och sätter in hela barnbidraget och födelsedagsgåvor på resp barns konto. Sen har jag givetvis köpt en del aktier för pengarna som tyvärr ligger i en egen vanlig depå (idag hade jag ordnat en ISK). Kan konstatera att äldsta barnet har mest både i form av kontanter och aktier vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att han har levt längre och fått mer barnbidrag etc och dessutom haft aktier längre.

  Ja, det finns mycket stor sannolikhet att de får olika mycket när de blir 18. Och? Livet är inte rättvist och det kan finnas en poäng i att de lär sig det. Om de behöver mer pengar för t ex lägenhetsköp så får mamma och pappa slanta upp i alla fall så det är ingen större fara att de får sova under en bro.

  Nackdelar:
  1. Pengarna i deras eget namn. När de är arton kan de bränna allt och jag kan inte göra ett smack. Nu hoppas jag att vår uppfostran hindrar det. Just nu ser det bra ut, men vem vet vad som händer i tonåren?
  2. Aktier i vanlig depå istället för isk är ju inte så bra i en uppåtgående marknad. Nysparande i aktier blir i varsin isk framöver.
  3. De kommer inte att få samma belopp när de är arton. Jag ser inte det som ett problem.

  • Jag är nog ganska mån om att det barnen får från oss föräldrar är relativt lika. Sen, som sagt, hoppas jag att jag kan hjälpa barnen att bygga egna portföljer och hur de utvecklar sig kommer givetvis vara helt olika. Men det sparande som kommer från oss föräldrar tycker jag ska vara lika.

   Funderade långt och länge på pengarna i eget namn och tänkte bara tillbaka på mig själv: Sålde alla fonder farmor hade spart ihop åt mig och festade upp det mesta. Jag var uppenbarligen inte mogen att hantera detta vid 18 års ålder.

   Så; jag _vill_ göra det så rättvist som möjligt. Att livet är orättvist får barnen lära sig ändå. Hemmet får ses som en rättvisans fristad istället.

Leave a Reply