Ränteknark från Riksbanken

Idag valde Riksbanken att sänka räntan med 0.5 procentenheter till 0.25%. Detta är en historiskt låg nivå; under juli 2009-juni 2010 låg räntan på samma nivå, men det var för att rida ut den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet. Bostadslånaren med höga lån jublar kanske – 0.5 procentenheter lägre ränta ger 10 000 kronor per år (även om det inte är givet att bankerna sänker lika mycket) på ett tvåmiljonerslån. Men semesterfiraren då? Aktiespararen? Är det läge att jubla även för dem? Och man kanske är både och, eller alla tre?

Mitt bolån ligger på ganska exakt 1 500 000 kronor. Jag tror knappast att banken kommer att sänka med 0.5 procentenheter, kanske snarare 0.25, vilket blir 3 750 kronor per år. Dock blir ränteavdraget lägre (och jag har inte stenkoll på hur det där räknas) men det borde bli drygt 3 000 kronor billigare på årsbasis.

Och så ska jag ju åka till Polen på semester nästa vecka så därför har jag tittat på förhållande Polsk Zloty/Svensk Krona. Som vi ser i grafen nedan kostar en Polsk Zloty nu 1.8% mer än igår. Vilken effekt får det då? Om vi räknar med en semesterkassa på 3000 Polska Zloty så kostade dessa igår 6 630 kronor och idag 6 750 kronor. Ingen jättesmäll, men en lunch och ett par bira åtminstone.

Ränteknark från Riksbanken

 

Nåja, hur ser det ut för aktiespararen då? Ja, för mig som skulle vilja köpa mer svenska aktier var detta inget roligt beslut. I skrivande stund är Castellum 2.35% dyrare, Industrivärden 2.42% dyrare, Elekta 1.74% dyrare, Telia 1.32% dyrare och så fortsätter det. OMXS30 är 1.46% dyrare och dollarn 1.92% dyrare, så det har blivit dyrare att köpa amerikanska aktier också. Rent ut sagt ett riktigt helvete för en defensiv aktieinvesterare.

min portfölj

Min portfölj

Hur länge kan detta pågå då och vad händer sen?

Riksbanken säger i sin den prognos de presenterade idag att den låga räntan kommer att bestå till slutet av nästa år, vilket innebär 1.5 år av låg ränta.

räntebanan

Vi kommer alltså ha ett lågränteläge under en relativt lång framtid, vilket innebär att pengar kommer söka sig till alternativ avkastning (aktier). Konsekvensen av detta är, enligt min tolkning, att många investerare kommer vara beredda att betala mer per vinstkrona (högre P/E) än normalt. Jag tänker dock inte justera upp mitt motiverade P/E på grund av ränteläget, det skulle vara att lura sig själv.

Så hur ska man göra som investerare då? Jag tror att det enda rätta är att hålla kvar vid samma strategi som tidigare. För min del innebär strategin att fortsätta handla det från bevakningslistan som är under köptaket (så tillvida det bolaget inte är “tillräckligt stort” i portföljen). Om jag inte hittar något att köpa så kommer jag att lägga månadssparandet i Spiltan Räntefond Sverige. I dagsläget är det endast Protector, Bonheur och Deere som är intressanta för inköp och av dessa har både Protector och Bonheur önskvärd portföljandel.

För att denna räntesänkning ska bli lönsam för mig får alltså inte aktiehandeln bli mer än 1 500 kronor dyrare i år. Med tanke på att jag hade tänkt handla för minst 90 000 kronor till i år så är det 1.7% det handlar om. Exakt vad som påverkar aktiekurser är så klart svårt att svara på i detaljnivå, men jag skulle säga att det är troligt att dagens räntesänkning blir en förlustaffär för mig.

Hur som helst, frågorna jag nyss ställde är relevanta: “hur länge kan detta pågå?” – det har vi ingen aning om – “vad händer sen?” – kan vi åtminstone resonera kring. Det som händer när räntan återgår till något mer normalt (vad det nu är), när riksbankens ränteknark försvinner, då bör motsatsen till det vi ser hända idag. Och kanske är knarkjämförelsen inte helt tokig, för jag tror att framtida räntehöjningar kommer att bli lite som en avgiftningsperiod. “Vid missbruk av droger tar avgiftningen normalt 7 – 14 dagar” och det är möjligt att det blir lite turbulent när räntan väl höjs igen.

Vad tycker du om detta ränteknark från Riksbanken? Påverkar det dig och/eller dina investeringar? Vilka vettiga investeringsalternativ finns för den defensive investeraren i dagens ränteläge?

3 thoughts on “Ränteknark från Riksbanken

  1. Hej. Jag har skrivit om det förut och är övertygad om att lågränteläget kommer hålla i sig, och det kommer att krävas väldigt försiktiga höjningar för att inte ekonomin ska bromsa allt för mycket, detta är ju inte ett lokalt fenomen. Vad gäller aktier så steg dom väl med motiveringen att företagens vinstprognoser ökade och därför om marknaden har rätt så har det ingen negativ effekt på ditt sparande i aktier.

    • Det är svårt att veta exakt varför priset på aktier går upp eller ner. Men visst, ökade vinster i vissa bolag lär vara en orsak (och det är ju bra med vinster). En annan lär dock vara att det är mindre intressant att spara ränta, och då måste man lägga pengarna någon annanstans. Därför blir tillgångsslaget aktier dyrare enbart eftersom avkastningen är högre.

Leave a Reply