Kort rapportsummering

Kort rapportsummering

Så blev det fredag och börsveckan tog slut. Jag har inte följt börsen supermycket under dagarna denna vecka. Det har istället blivit sol, bad, häng med polare och familj; ni vet, ungefär så som en semester ska vara. I går gav sonen mig oväntad sovmorgon och jag missade både Telias och Nordeas rapportsläpp, hade dock hunnit läsa ikapp till innan börsöppning. Hur gick det då för mina rapporterande bolag?

Castellum var först ut av de svenska bolagen och rapporterade under onsdagen. Man lämnade ett mycket bra andra kvartal och första halvår efter sig. Om inget tokigt händer under andra halvåret tippar jag på 4.6 -4.7 kronor utdelning för året, dvs 8.2-10.5% utdelningstillväxt, väl i linje med mitt antagande om 8%. Jag har sagt det många gånger, men det tåls att upprepas, Castellum är ett fantastiskt bolag och min favorit på den svenska aktiemarknaden. Jag behåller min bedömning om normal intjäningsförmåga om 8 kronor och 8% utdelningstillväxt. Jag köper väldigt gärna fler Castellum aktier, men mitt köptak ligger på 102.50 kronor.

Under torsdagen fortsatte rapporterna med Telia, Nordea och Bonheur. Telias rapport var tyvärr ganska trist läsning eftersom vinsten sjunker. Aktien straffades således under rapportdagen men återhämtade fallet (och mer därtill) under fredagen. Jag har absolut inga planer på att sälja mitt Telia-innehav, men jag reviderar ner normal intjäningsförmåga till 3.50 kronor, vilket innebär att högsta pris jag vill betala för bolaget är 39.25 kronor. Nordeas rapport var desto bättre och där tycker jag mig ser mer och mer falla på plats. Jag reviderar upp den normala intjäningsförmågan något till 6.70 kronor, vilket innebär att högsta pris jag vill betala för Nordea är cirka 82 kronor.

Bonheur hade vi ju redan sett mycket av i och med Fred Olsen Energys rapport och det fanns inte speciellt mycket intressant i övrigt i rapporten tyckte jag. Bolaget gjorde ett riktigt dåligt kvartal (framför allt på grund av Fred Olsen Energy). Jag behåller samma inställning som tidigare till bolaget. Portföljen består för tillfället av tillräckligt mycket Bonheur, men annars är köptaket 122 norska kronor.

Swedbank avslutade veckans rapportflod och överraskade riktigt positivt. Det fanns dock inget som gör att jag förändrar min uppfattning om normal intjäningsförmåga på 12 kronor (rullande 12-månader ligger på 12.15). Högsta pris jag är villig att betala för aktien är således fortfarande drygt 144 kronor. Aktien steg (tyvärr) idag dryga procenten och nytt köp ligger därför antagligen en bra bit i framtiden.

 

För övrigt noterar jag att flera ekonomibloggare har köpt in Deere på sistone: Dividend Growth Investor, Dividend Mantra och Spartacus; kul tycker jag! Jag är sugen på att köpa mer Deere och det är för tillfället det bolag som ser billigast ut på min bevakningslista. Jag hoppas att bolaget inte hinner bli mycket dyrare till nästa veckas löning.

Hur har det gått för dig i rapportperioden?

2 thoughts on “Kort rapportsummering

  1. Bra blogg! Hur räknar du när du sätter kursen som du är villig att betala!? Har du nått speciellt räknesätt?

    Med vänlig hälsning, Niklas

    • Hej och tack 🙂

      Jag skrev om det här. Jag försöker i princip räkna ut ett värde utifrån förväntad utdelningstillväxt, kombinerat med “normal vinst x motiverat P/E” och så tar jag snittet av det. I princip kan man säga att jag vill ha utdelningstillväxt, men det får inte vara hur dyrt som helst (Motiverat P/E).

Leave a Reply