Vilken framtida avkastning kan jag förvänta mig?

Vilken framtida avkastning kan jag förvänta mig?

I Ekonomiekot Lördag (24 maj) gick det att lyssna till ny spännande forskning om fastigheters och aktiers avkastning. Rodney Edvinsson, docent vid Stockholms Universitet och Daniel Waldenström, professor vid Uppsala Universitet har gjort studier på långa tidsserier med prisutvecklingen. Resultatet är något deprimerande, och detta av två anledningar:

  1. Det finns långa perioder när aktier inte stiger i värde.
  2. För att förändra på detta krävs någon form av kris eller strukturförändringar i ekonomin.

Slutsatsen jag drar är att prisutvecklingen på aktier inte är någonting att räkna med, det är inte där jag kommer göra min vinst. Det viktiga är att årligen ta del av bolagens vinster i form av utdelning, och sakta men säkert (genom återinvestering av utdelningen) få mer och mer utdelningar varje år. Denna nya forskning tycker jag bekräftar att jag är inne på rätt spår. För som Daniel Waldenström säger:

“Köpte du aktier 1920 och inte fick någon utdelning så skulle dem i princip vara lika värdefulla 60 år senare”

Lyssna gärna på sändningen, den var helt klart värd 20 minuter!

3 thoughts on “Vilken framtida avkastning kan jag förvänta mig?

  1. Jag håller med. Utdelningen är viktig och att den stiger fortare än inflationen. Hur har din portfölj gått jämfört med returnindex?

Leave a Reply