Tankar kring Apples stock split

Tankar kring Apples stock split
Igår var sista dagen att handla Apple innan den split som man tidigare har meddelat. Tänkte därför att det vore på sin plats med lite tankar kring Apples stock split och vilka konsekvenser det förväntas få.

Jag skulle säga att Apple Inc är ett bolag som gör allting med extrem eftertanke. Visst har det hänt att företaget släppt produkter som aldrig borde dykt upp, men det var längesen nu. Till skillnad från branschkollegor (konkurrenter?) som Microsoft och Google, två företag som hela tiden släpper massa skit som bli nedlagda, eller som ingen vill ha, mest hela tiden. Tänk Google Wave, Windows Phone, osv. Egentligen kanske just nämnda är irrelevant (vill inte hamna i någon ms vs apple vs google-krig), men jag vill ändå på något sätt trycka på att Apple är ett företag med extrem eftertanke.

Varför splittar Apple upp sin aktie?

Vad som nu händer är att Apple splittar varje ägd aktie till 7. Apple säger att man vill göra aktien mer tillgänglig för fler investerare, ett argument jag kan köpa eftersom $650 är ganska saftigt pris för en aktie. I och med denna split menar Apple att det kommer finnas fler potentiella köpare; en aktie för $92-93 har de flesta råd med.

Enligt en artikel jag läste är det institutionella ägandet i Apple på 5-års lägsta. Bra skulle någon kanske säga, dåligt säger en annan. Vem som har rätt eller fel vet jag inte, men många investerare leker följa John på fonder/förvaltare och då skulle det kunna innebära ett högre aktiepris om fler fonder inkluderade Apple.

För småsparare skulle det kunna finnas en psykologisk effekt av att slippa hosta upp $650 / aktie. drygt $90 känns oftast enklare att hantera. Dessutom blir det mer flexibelt att “öka lite” eller “sälja av lite” utan att det för den sakens skull innebär att investeraren dubblerar/halverar sitt innehav.

Övriga möjliga effekter

Genom att splitta på 7 får vi ett pris som gör det svårare att jämföra med tidigare priser. Alltså; det blir svårare att tänka att $94.2857… -> $660 än om man hade splittat på 2 eller 4 (330 -> 660, eller 165 -> 660). En annan möjlig effekt som har diskuterats är möjligheten för Apple att ingå i Dow Jones Industrial Average (DIJA)-indext.

Framtiden

Jag tycker att framtiden för Apple och Apple-aktien ser ganska spännande ut. WWDC gick nyss av stapeln och som vanligt presenterades en rad häftiga nyheter nytt OS X, nytt iOS men det som blev absoluta höjdpunkten för mig, som systemutvecklare, var nya språket Swift. Jag tänkte därför bjuda på ett litet roligt kodexempel:

Screen Shot 2014-06-07 at 08.31.01

Kanske inte riktigt hör hemma på en ekonomiblogg, men ibland får man sväva ut. Förutom att leverera ett programmeringsspråk där man kan ha Emojis som variabler har ju faktiskt Tim Cook lovat att något helt nytt i år. Jag skulle tror att vi får se någonting under hösten, det känns rimligt. Som sagt, framtiden för Apple och Apple-aktien ser spännande ut!

 

För övrigt har Avanza redan splittat Apple-aktien (så jag har 35 stycken nu). Dock är ju senaste avslut på $645, vilket får följande effekt i grafen:

Screen Shot 2014-06-07 at 08.44.25

 

Lite roligt hur det kan se ut ;-).

4 thoughts on “Tankar kring Apples stock split

 1. Värt att poängtera är att en splitt aldrig medför något ekonomiskt mervärde för någon part. Tycker Apple därmed kör en liten fuling när de använder sig av argumentet “tillgänglig för flera investerare”. Visserligen är priset i absoluta tal lägre men splitten gör inte att aktiepriset blir billigare för någon investerare. Det är ju antingen precis det samma eller till och med högre då efterfrågan till de nu “mer tillgängliga” aktiepriserna driver upp aktiekursen.

  Tror detta är min första kommentar hos dig tryggframtid, tack för en mycket bra och givande blogg!

  • Ja, det där stämmer ju; det blir ju 7 ggr fler aktier nu, så teoretiskt sett har ingenting hänt med värderingen av bolaget. Sen vet jag inte om jag håller med dig helt; det faktum att priset i absolut tal blir lägre är väl just det som menas med att aktien blir “tillgänglig för fler personer”, eller? Men visst, det känns som ett svepskäl, och det var lite det jag ville lyfta fram också. Sannolikt ligger mer bakom splitten än enbart tillgänglighet.

   Tack själv för dina analyser och även för verktygslådan!! 🙂

 2. Jo visst är det så som du säger 🙂 Anledningen till min lite kritiska inställning är att bolag i allmänhet och inte bara Apple gärna lindar in förklaringen till en splitt i orden “tillgänglig för flera investerare”, när det egentligen finns andra incitament bakom. Att en aktie blir mer “tillgänglig” genom ett lägre aktiepris är ju endast en fråga om hur många andelar man kan köpa (har råd med i skrivande stund) och inte den absoluta ägarandelen (vilket borde vara av intresse). Har folk bara lite mer tålamod och sparar ihop pengar så är tillgängligheten oförändrad menar jag 😉

  Finns även många bra exempel på när “investerare” faktiskt trott att ett bolag blivit billigare efter en genomförd splitt…

  Tack för de värmande orden ! 🙂

 3. Ett bolags värde bestäms också av dess likviditet. Om ett bolags aktie har orimligt värde (t.ex. ett öre eller en miljard), får aktien låg likviditet och därmed lågt värde. Om ett bolags aktie däremot har rimligt värde, blir likviditeten högre och därmed värdet också högre. I Apples fall är det dock förmodligen så liten skillnad att det inte är något att bry sig om.

Leave a Reply