Analys av Whole Foods Market

analys av whole foods market
Jag fortsätter på temat Amerikanska supermarkets och denna gång blir det en analys av Whole Foods Market. Jag äger 100 aktier i bolaget.

Whole Foods Market Inc är en amerikansk supermarket med rötterna i Austin, Texas. Bolaget, som är specialiserat på “naturlig och ekologisk mat”, slog upp portarna till sin första butik 1980. Whole Foods Market grundades av John Mackey och han är än i dag bolagets CEO. Det finns idag 365 butiker med verksamhet i USA, Kanada och Storbritannien. Whole Foods Market är ingen budgetbutik, som Wal-Mart, utan ganska mycket mer premium. Titta gärna på filmklippen här för att få en känsla. Personligen tänker jag att jag skulle vilja shoppa i dessa butiker!

Whole Foods Market Inc handlas på NASDAQ under tickern “WFM”.

Utdelningskalender

WFM ger utdelning fyra gånger per år.

WFM brukar deklarera utdelningen i mars, juni, september och november. Utbetalning brukar ske en dryg månad senare.

WFM har sedan de införde utdelning 2004 ökat utdelningen med 220%. Detta trots att man valde att ställa in utdelningen i samband med finanskrisen, och återupptog den först 2011.

Utdelningshistorik

Grafen nedan visar utdelningshistoriken de senaste 10 åren.

WFM - Utdelning

Som vi kan se i grafen ovan finns det ett hack 2009-2010, i övrigt ser siffrorna mycket bra ut. Utdelningstillväxten de senaste 10 åren ligger på 12.3%. Sedan 2011 (när utdelningen återinfördes) ligger snittökningen på 24.5% per år.

Utdelningshälsa

 • Vinsttillväxt
  • 10 års snitt: 11.2%
  • 5 års snitt: 27.9%
 • Fritt kassaflödestillväxt
  • 10 års snitt: 10.3%
  • 5 års snitt: 17.5%
 • Utdelningstillväxt
  • 10 års snitt: 12.3%
  • 5 års snitt: 19%

Sammanställningen av vinst, utdelning och utdelningsandel presenteras i grafen nedan

WFM - Vinst och utdelningsandel

Nyckeldata

 • Under de senaste 10 åren har vinsten totalt sett ökat med 188%. Under finanskrisen ser vi dock att vinsten minskade. Efter krisen har vinsten ökat kraftigt.
 • Under de senaste 10 åren har man gett utdelning utom 2009 & 2010.
 • Under de senaste 10 åren har utdelningsandelen ökat något mer än vinsten, men inte på något oroväckande sätt alls.
 • Utdelningsandelen av vinsten de senaste 10 åren har i genomsnitt legat på drygt 30% och det är där den ligger idag också.

Sammanfattning

 • Utdelningarna känns säkrade (runt 30% utdelningsandel ger manöverutrymme vid vinstfall).
 • Fortsatt stark utdelningstillväxt lång tid framöver är rimlig.
 • Den uteblivna utdelningen 2009 och 2010 är trots allt huvudbry!

Sammanställningen av fritt kassaflöde, utdelningar och utdelningsandel av det fria kassaflödet presenteras i grafen nedan:

WFM - FCF

Nyckeldata

 • De senaste 10 åren har det fria kassaflödet ökat och allt som oftast har det täckt utdelningen.
 • Framtida utdelningsökningar bör fortsatt kunna ligga på över 20% under lång tid framöver. Bolaget genererar stora kassaflöden och det är rimligt att anta att aktieägarna får ta del av vinsten.

Grahamska kriterier

Tillräcklig storlek:  JA Listat på NASDAQ, ingår i S&P500.
Stark finansiell ställning:  JA
Omsättningstillgångar ca $2 miljarder, kortfristiga skulder ca $1 miljard, total skuld ca $1.6 miljard
Intjäningsstabilitet:  JA Företaget har uppvisat år varje år de senaste tio åren, även om vinsten sjönk under finanskrisen.
Utdelningsstabilitet:  NEJ 2009&2010 delade företaget inte ut några pengar.
Intjäningstillväxt:  JA EPS 2004 var $0.52 och 2013 var det $1.47. Över en tioårsperiod har alltså företagets vinst alltså utvecklats med i snitt -11% om året.
Trovärdig ledning:  JA John Mackey grundade Whole Foods och är fortfarande CEO.
Gynsam ägarbild:  NEJ Främst institutionella ägare, ingen som äger mer än 10%.

Värdering

Normal intjäningsförmåga på helårsbasis bedömmer jag vara $1.50. Motiverat P/E för detta tillväxtbolag sätter jag till 25. Ja, det är en hög siffra för mig, men det är å andra sidan inte Telia vi pratar om. Detta ger ett motiverat pris på $37.5. Jag bedömer att med WFMs utdelningstillväxt är en direktavkastning idag om 1.25% motiverat. Jag kommer därför fram till ett pris om $38.75.

Sammanfattning och slutord

Det finns mycket att gilla med WFM! Vinsttillväxten har varit fantastisk sedan finanskrisen slutade spöka (ca 2009-2010 började det gå bra igen). Det finns vissa tecken på att tillväxten kanske har mattats av något men jag ser det inte på något sätt som alarmerande. På sidan money.msn.com går det att plocka fram siffror för företag. Jag tittade lite närmre på WFM där och tyckte att siffrorna såg bra ut!

Screen Shot 2014-06-01 at 18.26.55

 

Det känns som om detaljhandeln över huvud taget har det lite motigt i USA just nu. Största kedjan, Wal-Mart rapporterar ju också under förväntan. Däremot tror jag kraftigt på mer ekologiskt och närproducerat, och där bör WFM ha en stark position. Högt P/E är givetvis aldrig önskvärt, men ibland motiverat. Beträffande de Grahamska (Lundaluppska) investeringskriterierna uppfyller WFM 5/7 kriterier.

6 thoughts on “Analys av Whole Foods Market

 1. Jag överväger som tidigare nämnts ett köp i WFM men är lite orolig över den mattade tillväxten. Från 2013 till 2014 var tillväxten obefintlig nästan. och på Prognoser verkar vara pytteliten tillväxt 2013 till 2014. Men man verkar räkna med tillväxt på 10-15% från 2014 till 2015. Men om det inte uppfylls borde väl finnas rejäl fallhöjd med ett P/E på 25,4?

  • P/E 25 kräver helt klart bra tillväxt! Fler besvikelser skulle givetvis bädda för lägre kurser. Jag tror (och hoppas) på att detta är en tillfällig svacka. Har jag fel kommer jag behöva utvärdera situationen.

 2. “Personligen tänker jag att jag skulle vilja shoppa i dessa butiker!”
  Besök i dessa butiker var höjdpunkten på förra sommarens USA resa;) Fräsch sallad att komponera själv och trevlig stämning!
  Prisvärt och nyttigt…

  • Jag hoppas att jag kommer få möjlighet att besöka både USA och Whole Foods Market någon gång. Kommer jag aldrig till USA kanske jag får besöka London istället 🙂

Leave a Reply