Verktyg för att hålla reda på portföljen

Jag har tidigare använt mig av en hemsnickrad portföljhanterare i Google Drive som verktyg för att hålla reda på portföljen. Det har väl fungerat ‘ok’ men jag är ingen excelninja direkt. För ett tag sedan flyttade jag över till denna Portfolio Tracker och efter att ha använt mig av den nu under ett par veckor tänkte jag att det var på sin plats med en kortare recension.

Som jag ser det finns det tre huvudfunktioner:

Stock Summary

Verktyg för att hålla reda på portföljen

Här får man en bild över vad man har/har haft för aktier, vad de kostat, utdelningar och hur det gått för dem. Kursdata hämtas från både Yahoo och Google Finance. Jag har i min version lagt in konvertering från USD till SEK genom följande formel: *GoogleFinance(“CURRENCY:USDSEK”) där det är relevant. Eftersom GAV alltid blir i SEK tycker jag att det blir mer relevant att ha koll på det aktuella värdet i SEK också.

Transactions

Screen Shot 2014-05-16 at 07.11.49

I detta formulär fyller man i samtliga transaktioner som sker i ens depå; köp, sälj, utdelningar och splittar. Man kan även föra anteckningar (bredvid min Protector-försäljning står t.ex “Sålde för att andra sålde. Dumt!”) för att på så sätt lära sig själv mer om sitt investerande. Det tog en liten stund att fylla i samtliga transaktioner (83 stycken so far). Detta kan jag tänka mig är en tröskel.

Allocations

Screen Shot 2014-05-16 at 07.16.05

Här får man en visualisering av hur ens innehav är fördelade. Jag har en fundering på att utöka detta med valutor och branscher också, får se om jag kan få till detta på ett bra sätt.

Slutsats

Portfolio Tracker känns som ett väldigt bra verktyg för att hålla reda på portföljen. Jag kan tänka mig att det finns en viss tröskel eftersom det tar lite tid att registrera samtliga transaktioner (kan ju bli en del på ett par år). Jag tycker att verktyget är väldigt lättarbetat. Det fanns en del flikar som delade upp innehav och transaktioner på USD och någon annan valuta. Jag tog bort dessa flikar, de kändes överflödiga för mig.

 

Hur har du koll på din portfölj?

11 thoughts on “Verktyg för att hålla reda på portföljen

  1. Har använt Financial Times liknande funktion. Fungerade väl hyfsat, inte jättebra men inte jättedåligt heller. Det hade varit bra med en tydligare uträkning av avkastningen där man kan se totalavkastningen utan insättningseffekter och med tidigare transaktioner etc.
    Väldigt bra att kunna kommentera transaktionerna man gör!

  2. Tack, detta verktyg verkar kanon. Har lite problem att hitta VAR jag ska lägga in *GoogleFinance(“CURRENCY:USDSEK”)… Kan du förtydliga detta, tack!

      • Du menar alltså, om jag förstår dig rätt, på sidan “Stock Summary”, att i de blå fälten “Google Price” (D), “Yahoo Price” (G) och “Last price” (I) lägga uträkningen *GoogleFinance(“CURRENCY:USDSEK”), det verkar funka. Tack!

  3. Tack för din blogg och för dina snabba svar! Får det inte riktigt att stämma med transactions. Jag hade AAPL tex, att mata in inköp och senare försäljning 2012, 2013 och 2014, i USD. Har testat att ta avräkningsnotan, dra av courtaget och sen dividera summan med antalet aktier jag köpte. Men det diffar ändå. Ska jag mata in i USD, kanske Google Finance räknar om det rätt?!

  4. Troligen måste man lägga till ett fält med växlingskursen för att hålla reda på flera valutor…

Leave a Reply