Behovet av relevanta och tydliga säljregler

Året var 1999 och Investor köpte aktier i Alibaba. Ett par år senare valde Investor att avyttra hela sitt innehav, ett innehav som med dagens värdering av Alibaba skulle vara värt uppemot 90 miljarder kronor.

Nåja, det är lätt att vara efterklok och i detta fall så kanske det var rationellt, just där och då, att sälja. Jag har själv gjort ett par tabbar, där jag inte har varit tålmodig och sålt precis innan kursuppgång. Semafo sålde jag på drygt 14 kronor förra hösten. Tidigare i år var den uppe i det dubbla, 28 kronor. Jag sålde för att jag tappade tron på bolaget (eller kanske framför allt guldpriset), men jag gjorde ingen större analys.

Jag lekte följa John när jag likt Kenny och Olle sålde av en dryg tredjedel av mitt innehav i Protector Forsikring. Idag kom bolagets första kvartalsrapport för i år och jag fick ångra mig å det grövsta. Vilket fantastiskt bolag Protector Forsikring är! Här vill jag öka mitt ägande igen! Listan kan säkert göras lång. Det enda jag verkar ha lyckats sälja på topp är Oniva (fick 66 kronor, topp 69 kronor).

Därför har det blivit dags för relevanta och tydliga säljregler för innehaven i min portfölj. Min plan är att ta fram en lista som ett innehav måste gå igenom för att bli aktuellt för en försäljning. Efter det blir det en lista som avgör hur stor andel av innehavet som ska säljas. Hittills har jag kommit så här långt:

Regler för när sälja

  1. Sälj inte! Du gjorde analysen innan köp, vad har ändrats sen dess?
  2. Sälj inte för att ta hem en vinst, du vill öka ditt kassaflöde, inte spekulera i kursuppgång.
  3. Om du trotts allt beslutar dig för att sälja så måste du skriva ett blogginlägg innan där du skriver ner dina tankar i frågan (Lex Apple).

 

Regler för hur mycket sälja åt gången

  1. Slutat tro på företaget? Sälj allt omgående!
  2. Vill minska din exponering mot sektorn? Sälj max en tredjedel åt gången.

 

Hur tänker Du kring försäljning av aktier? Har du några regler? Dela gärna med dig kring tankar, för jag tycker att detta område är väldigt svårt.

Leave a Reply