Passade på att öka i Telia

Passade på att öka i Telia

Igår passade jag på att öka mitt innehav i Telia. 311 aktier köptes på kursen 44.06, vilket innebär att det totala innehavet nu uppgår till 600 aktier. Inköpet ökar den årliga utdelningen med 933 kronor och jag  ligger återigen på årstempo om 12 500 kronor. Bloggaren 4020 har skrivit om Telia och det har även Långsiktig investering gjort. Båda två förordar kurser runt 40 kronor. Jag köper bådas resonemang; bolaget är ju inte direkt någon tillväxtraket. Samtidigt vill jag inte försöka mig på att tajma marknaden. Att kunna köpa Telia under P/E 9 känns inte alls dyrt i mina öron, snarare relativt billigt. Eller har jag råkat ut för en value trap? Telia är hur som helst det svenska bolag som just känns mest attraktivt värderat.

Egentligen hade jag tänkt öka i Bonheur, eftersom det är det bolag jag bevakar som känns absolut mest attraktivt värderat. Jag måste dock reda ut hur det fungerar med utländsk källskatt i ISK och hur jag ska förhålla mig till detta. Jag har ingen större lust att ge bort 15% av min intjänade utdelning. Gustavs idé om att lägga utländska aktier i KF kan så klart funka, men blir man inte lite låst då? Just nu funderar jag om det är värt att investera utanför Sveriges gränser.

Hur ser du på utländsk källskatt och hur löser du detta? Och gjorde jag rätt som ökade i Telia, eller är det månne en value trap?

5 thoughts on “Passade på att öka i Telia

  1. Hej!

    Tänkte bara göra dig uppmärksam på att enligt Telias årsredovisning 2013 är vinst/aktie 3.46, så om du köpte för 44.06 betalade du P/E 12.7. Eller tittar du på några andra siffror? Jag ser att Avanza rapporterar vpa som 4.89 vilket ger ett P/E på runt 9. De måste ha skrivit in fel siffror. Pålitligt…

    Tittar själv på att köpa lite Telia, men jag är inte säker ännu. Annars tycker jag det är intressant att följa din blog. Själv har jag inte tillräckligt med erfarenhet för att avgöra om det är en value trap eller inte.

    Daniel

    • Det är farligt att räkna med x4 metoden. Brukar nästan aldrig stämma pga att det varierar mycket från kvartal till kvartal. De siffrorna som visas är gamla siffror.

  2. Jag har räknat med en NOPAT på 3.9 vilket ger P/E på 11, det förutsätter dock vinstökning under nuvarande år. Tycker dock att 44 inte är så farligt för ett bolag som Telia. Funderar själv på att öka men finns annat roligt jag sneglar på också. Apropå källskatt så kan du ju alltid köpa efter utdelning för att ta del av en eventuell värdeökning under året. Tycker inte 15% är så mycket dock, då man får mer utdelning än från de svenska bolagen ändå. Funderar på att göra framtida köp i en kapitalförsäkring, även om jag inte kommer behöva låna på ett tag.

Leave a Reply