Du lyckas ändå inte tajma marknaden, så varför försöka?

Du lyckas ändå inte tajma marknaden, så varför försöka?

När jag såg att kursen i Bonheur började röra sig ner under NOK 120 så tänkte jag att det kunde vara läge att öka. Nu är det ju dock ej löning förrän i morgon fredag, men jag förde över lite pengar från bufferten, “lånade lite av mig själv”, och la en köporder på NOK 117; trodde knappt ens att den skulle gå in. Först blev jag glad när jag lyckades öka på den nivån, men sedan insåg jag att kursen fortsatte ner. På 113.50 köpte jag ytterligare lite (det såg ju så bra ut). Efteråt konstaterade jag att kursfallet i Bonheur berodde på kursfallet i Fred Olsen Energy. Jag var inte alls smart; jag lyckades inte alls tajma marknaden. Varför försökte jag då? Jag antar att jag trodde att jag kunde vara smartare än marknaden, att jag trodde mig sen möjlighet till ett klipp här. Jag lyckades inte hålla huvudet kallt och vänta två dagar.

Nåja, på det hela taget var detta ingen katastrof. Bonheur är en av få aktier på min radar som fortfarande är undervärderade. Citigroup och AIG som är andra kandidater har jag redan tillräcklig exponering i. Hur som helst måste jag låta detta få bli en läxa för mig. Jag har inte den minsta aning om hur aktiemarknaden kommer att gå kortsiktigt (egentligen inte långsiktigt heller, men där kan jag göra bättre antaganden) och ska därför inte försöka tajma marknaden. Jag måste bli mer tålmodig och mer metodisk. Jag ska fundera mer exakt på formerna för detta. Jag är inte det minsta missnöjd med att jag ökade min position i Bonheur. Jag är missnöjd med att jag inte lyckades hålla huvudet kallt och vara lite mer metodisk.

Vill öka i Sverige

Egentligen vill jag öka mer i mina svenska innehav (och jag ökade ju i Telia ganska nyligen) men allt som jag vill köpa känns för dyrt. Möjligtvis skulle Castellum kunna vara intressant. Jag tror att man i ett investeringsantagande skulle kunna räkna med en vinst om 8 kr. Till P/E 15 ger detta en motiverad kurs om 120 och då är Castellum fortfarande attraktivt prissatt. Med hänsyn till utdelningarna och den fina historiska utdelningstillväxten så tror jag att värdet till och med är högre än så. Detta tål att tänkas på fram till skatteåterbäringen!

Leave a Reply