Hjälpmedel för att räkna på framtiden

För att hålla ångan uppe brukar jag roa mig med att räkna på olika scenarion och då använder jag mig ofta av något hjälpmedel. Så brukar jag sitta där och fundera kring hur det kan se ut, om tjugo år, ifall jag lyckas avvara några tusenlappar extra nu och ett par år framåt. Eftersom jag som sagt tycker att detta är väldigt motiverande så tänkte jag här göra en liten listning av olika hjälpmedel för att räkna på framtiden som kan vara bra att ha.

Räkna.net

sidan räkna.net finns det ett helt gäng med olika räknesnurror. De jag använder mest är “Lön efter skatt” (eftersom jag har en del rörlig lön skiljer sig min lön åt från kvartal till kvartal) och “Avkastning i fonder och aktier”. Nu när jag har barn är även “Föräldrapenning” en välanvänd kalkylator. Mycket bra sida med enkla uträkningar.

FIRECalc

Har hittat en spännande “pensionsuträknare” som heter FIRECalc. Det är en jäkligt häftig tjänst där man fyller i hur mycket pengar man har, hur mycket man kostar per år och hur många år man vill att pengarna ska räcka. Sen räknar programmet ut en hel drös med olika scenarion och kommer fram till hur stor sannolikhet det är att pengarna räcker så länge som man önskat.

Att räkna på framtiden

Graf över olika utfall som programmet räknar ut

4020s mallar

Bloggarna 4020 har gjort ett gäng eminenta mallar i excel för att räkna på portfölj, framtida utdelningar, följa upp utdelningen, mm. Välgjorda mallar som har gett mig otroligt mycket inspiration!

Leave a Reply