Tittar i kristallkulan…

tittar i kristallkulan

…men det är väldigt dimmigt just nu. Å andra sidan – när är det inte det? För framtiden är sällan förutsägbar, inte minst när och hur konflikter bryter ut. Det kan väl knappast ha undgått någon att Ryssland under helgen har börjat invadera Krim-halvön i södra Ukraina. Den som vill läsa en summering kan läsa här. Så, även om det alltså har varit stökigt under ett par månaders tid så var det alltså först i helgen som Rysslnads president Vladimir Putin fick mandat från det ryska parlamentet att skicka trupper in till Ukraina. Som vanligt när det gäller den här typen av händelser så kommer antagligen många oskyldiga att drabbas och det kommer säkerligen kablas en mängd tragiska nyheter från konflikten.

Detta är dock en ekonomiblogg och jag tänkte koppla dessa oroligheter (0roligheter över huvud taget) till denna aktuella händelse. Jag började leta runt efter lite artiklar kring hur tidigare krig och oroligheter har påverkat aktiemarknaden. Hittade denna hos the Telepgrah som hade en hel del matnyttig information. Enligt min plan är jag extremt ointresserad av hur börsen utvecklas de närmsta 15 åren. I verkligheten så kollar jag depån flera gånger om dagen – eftersom jag är intresserad! I princip konstaterar man i artikeln att under oroligheter blir marknaden volatil men man säger samtidigt så här:

One major risk is in being out of the market

In terms of military conflict, the risks of being out of the market appear very great indeed. The data from Deutsche Bank shown in the graphic demonstrates how anxiety weighs heavily on the market for extended periods in the run-up to conflict. The recoveries, however, when they come, tend to be much quicker.

Det finns alltså egentligen ingen anledning att vara orolig (ur ett börsperspektiv) för denna konflikt. Det enda vi vet är att framtiden aldrig går att förutspå. Att människors arbete skulle sluta avkasta har jag dock svårt att tro. Därför fortsätter jag att köpa in mig i bolag som skapar värde även om det stormar på Svarta havet eller blåser i Arabiska öknen. Hur tänker du kring oroligheterna i Ukraina?

4 thoughts on “Tittar i kristallkulan…

 1. Bolag som kort och långsiktigt kan påverkas av det här är ju Telia och Fortum!!
  Finns givetvis mängder av fler svensk små bolag med kraftig exponering mot öst, men inte som vi som följer såna här bloggar innehar;)
  Men aktier känns ju mindre inspirerande såna här tider, det tragiskt det som händer!

  Du har en fin portfölj och blogg fortsätt så!

  • Nä, jag har ju lyckats slänga ut alla obskyra bolag och har nu bara(??) kvalité i portföljen. Men även kvalité åker ju berg- och dalbana i tider som dessa 😉

 2. Eftersom jag kom igång med mitt sparande när jag va närmre 50 år, så vill jag inte “gambla” för mycket med mina pensionsfonder i Tjänste/Avtalspensionen och PPM, så där har jag lagt ordrar om att flytta allt tilli räntefonder för att förhindra en stor nergång om den skulle komma.
  Jag kommer sedan gradvis hoppa in igen när det ser stabilare ut.

  I min ISK portfölj med utdelningsaktier så gör jag ingenting, och tyvärr har jag inga likvider tillgängliga om intressanta bolag skulle gå ner.

  Lycka till.

Leave a Reply