Snålmånad – billig och nyttig mat?

snålmånad - billig och nyttig mat?

Mat har alltid varit ett stort intresse för mig. Jag tycker det är kul att laga riktigt god mat, snabb mat, billig mat och nyttig mat. Detta får gärna kombineras på olika sätt. Hälsa är ett viktigt mål för mig, utan hälsan i behåll på ålderns höst så hjälper inga pengar i världen, ergo blir sparande meningslöst utan god hälsa. Jag är av uppfattningen att mat och hälsa går hand i hand.

Jag funderar därför över hur jag ska lägga upp kosten under snålmånaden. Mjölmat går givetvis bort av hälsoskäl, precis som vanligt och därmed faller mycket billig mat bort. Vad ska man då äta under snålmånaden, om man vill komma ur med hälsan i behåll? Jag tänkte här komma med ett par tips, receptlänkar och tankar kring dessa.

Recept

 • Spenatsoppa med ägghalvor – http://www.kokaihop.se/recept/lchf-spenatsoppa-med-agghalvor – Ägg är väl i princip det nyttigaste man kan äta. Det innehåller precis allt kroppen behöver utom c-vitamin. Spenaten är väldigt rik på både c-vitamin och järn. Detta kan väl knappast gå fel? Grädden gör soppan matigare och bör ge mer mättnadskänsla (måste alltså äta mindre).
 • Currykyckling med gräddig vitkål – http://56kilo.se/currykyckling-med-graddig-vitkal/ – Hel kyckling går ofta att hitta för 20-25kr/kg, använd det istället för färdigköpt grillad kyckling! Vitkål brukar man också kunna hitta till riktigt bra priser!
 • Dansk fläskstek – http://receptfavoriter.se/recept/dansk-flaeskstek.html – Fläsksida är riktigt billigt. Den som tänker på hälsan hoppar givetvis över mjölet i såsen, det tillför sällan något ändå. Vill du reda så använd arrowrot.
 • Omelett – 2 ägg och en skvätt grädde, salt och peppar, vispa smeten och stek en stund. – Snabb och enkel frukost/lucnh. Kostar max 5 kr och håller dig mätt väldigt länge!

Bra länkar

Bjud gärna tillbaka på tips på hälsosam mat som inte kostar allt för mycket!

PS.
Jag vet att åsikterna om vad som är hälsosam mat går isär å det grövsta, vilket jag tycker är helt okej. Detta inlägg är inget inlägg om vilken diet som är bäst, det är enbart en fundering på hur man kan äta nyttigt samtidigt som man vill äta billigt. Jag tycker det är svårt!

2 thoughts on “Snålmånad – billig och nyttig mat?

 1. Intressant inlägg!
  Jag tänker som du, det är viktigt att inte spara in på bekostnad av en bra hälsa!
  Jag har fått ta bort alla spannmål, mejeriprodukter, socker, baljväxter och så mycket tillsatsämnen som möjligt, för att kroppen ska få vila och chans att läka ut.
  Jag kan alltså inte köpa billigaste maten i affären. Men även för mig går det ju att välja hur pengarna spenderas inom mina mat-ramar.
  Jag kan alldeles säkert dra ned matkostnaderna en del genom att bli mer medveten, bättre planering och olika val!
  Ska bli spännande att se vart man hamnar!
  Lycka till med utmaningen!

 2. Om du vill tänka på hälsan samtidigt som du tänker på plånboken finns det inget som slår baljväxter och grönsaker. Båda två är förhållandevis billiga särkilt om du väljer grönsaker efter säsong.

  Gör stora grytor med bönchili, ärtsoppa, linscurry så får du nyttiga och billiga matlådor(ca5-10kr per port)

Leave a Reply