Snabbanalys av Hemfosa

snabbanalys av Hemfosa

Trots gårdagens fantastiskt fina väder (som innebar grillade baby back ribs på landet) hann jag fundera lite kring Hemfosas introdouktionsprospekt. Jag kunde ganska snabbt konstatera att detta bolag är långt ifrån en defensiv placering. Därför blir detta blir det ingen fullständig analys, istället kommer här en snabbanalys av Hemfosa!

I prospektet skriver man följande om de finansiella målen: “Soliditeten ska långsiktigt uppgå till minst 30 procent.” och “Räntetäckningsgraden ska långsiktigt uppgå till minst 1,5 ggr.”. Min idé om ett defensivt fastighetsbolag är nämligen en soliditet på minst 40 procent och en räntetäckningsgrad på minst 3 ggr. I dagsläget har man en soliditet på knappt 14%. Efter börsintroduktionen kommer soliditeten ligga på drygt 31%. Räntetäckningsgraden ligger idag på 1.4 ggr.

I övrigt har man en ganska aggressiv belåning på 63% (jämför med Castellum som har 55% som tak).Det är även ett väldigt ungt bolag, bildat efter finanskrisen och jag tycker det är svårt att säga speciellt mycket om bolaget baserat på hur det har fungerat historiskt.

Jag kommer inte teckna mig för några aktier i Hemfosa. Det finns ett helg gäng fina fastighetsbolag på börsen redan som känns betydligt stabilare. Hur gör du med Hemfosa?

3 thoughts on “Snabbanalys av Hemfosa

  1. Finanserna låter svaga. Funderar på om belåningen ändå kan vara ok med tanke på att det är en så stor andel samhällsfastigheter som kanske kan anses vara extra trygga?

  2. Tror mitt korta perspektiv till oktober gör det till en ok investering. De eventuella problemen bör inte synas tills dess. Längre tid så är inte normala fastighetsbolag så expansiva men Hemfosa har fördelen av en mer aktiv handel med fastigheter vilket kan göra dem mer expansiva genom realvinster.

Leave a Reply