Räcker det att spara i 10 år?

Min fru har sökt tjänstledigt till hösten för att börja studera. Det kommer så klart innebära att vi kommer kunna investera ganska mycket mindre under hennes studieperiod. Förhoppningsvis innebär det dock att vi kommer kunna investera ganska mycket mer efter det att hon studerat klart. Jag roade mig i dag med att räkna lite på utdelningsinvesterings magi.

Under 2013 gjorde vi insättningar på ca 260 000 kronor till depån och köpte aktier för dessa. I snitt innebär det 21 750 kronor. Att poängtera här är att ca 50 000 kom från befintligt sparande. Det innebär att vi lyckades nyspara dryt 16 500 kronor/månad. Vi hade ca 40 000 kronor/månad efter skatt under perioden, vilket alltså innebär en sparkvot på drygt 41%.

Jag gillar att räkna lågt och i den beräkning jag gjorde idag räknade jag med att vi i år och tre år framåt kommer att avsätta 12 000 kronor/månad för aktieköp, vilket bör täcka fruns studietid med marginal. Jag har sedan räknat med att vi kommer kunna avsätta 20 000 kronor/månad år 4 till 10, eftersom frun borde kunna få jobb med något bättre betalt (vi borde kunna få ut ca 55 000 kronor/månad) men samtidigt kostar äldre barn mer.

Jag räknade med 4% direktavkastning och 8% utdelningstillväxt. Jag har även räknat med en årlig skatt om 30%, vilket antagligen är lite väl högt i ISK och dagens ränteläge. Efter år 10 slutar vi nyspara och spar enbart genom att återinvestera utdelningarna. Då kommer vi använda vårt överflöd av kapital för att göra roliga saker med familjen. Vi har pratat om roadtrip i USA, safari i Afrika och så vidare, men att vi vill vänta med att göra dessa saker till hela familjen kan uppskatta det :).

Så då måste man alltså ställa sig frågan, räcker det att spara i 10 år? Följande är graf är beräknad enligt parametrarna ovan. Vänstra axeln är årlig utdelning, högra är portföljens uppskattade värde (mindre relevant egentligen). Svaret inläggets rubrik – ja, det räcker att spara i 10 år. Åtminstone om man är ganska aggressiv i sitt sparande till en början! Hur tänker du med ditt sparande?

räcker det att spara i 10 år?

9 thoughts on “Räcker det att spara i 10 år?

  • Hjälp mig gärna tänka rätt 🙂

   Jag tänkte så här: Mina innehav som höjde minst var Swedbank och Betsson (under 3%). Skanska höjde över 4%, Telia över 5%.
   Sen började det bli bra: Castellum – 7.6%, Coca Cola knappt 9%, Industrivärden 10%, AIG 25%, Nordea 32%, Protector 46%. Jag inser ju givetvis att Protector inte alltid kommer öka 46%, likaså Nordea inte 25% om året.

   Däremot har Castellum legat runt 8% i snitt över tid Coca Cola har också levererat fina utdelningsökningar.

   Hur tänker du?

 1. Det beror på vad sparandet/investeringen ska räcka till. Vi har liknande planer men räknar på 15 år 20 000 i månaden, 5% utdelning och 8% utdelningstillväxt. Inte helt orimliga krav över tid om man väljer rätt bolag enligt oss. Lyckas man med det så kan man sedan slappna av lite för då borde man ha en välsmord pengarmaskin. Men 10-15 år är lång tid så mycket hinner hända.

  Lycka till!
  Mvh/XO

  • Hur ska detta beräknas och hur påverkar det utdelningen? Efter krasch brukar det gå upp igen (samt möjlighet att handla billigare). Hur påverkar inflation utdelningen samt utdelningstillväxten? Den totala portföljstorleken är egentligen oviktig. Det viktiga blir det årliga kassaflödet från utdelningarna.

   Hjälp gärna till, hur hade du räknat? =)

Leave a Reply