Have a coke?

coca cola

“Our mission is to create value for you, our shareowners, over the long term. We are pleased to have you as a shareowner and grateful for the confidence you have demonstrated by entrusting us with your investment.” Den text hittar man på Coca Colas sida Shareowner Information. Jag har länge varit sugen på att hitta en ingång i detta bolag. Jag har inte testat bolaget mot mina investeringskriterier, men eftersom Warren Buffett är största ägare (via BRK) så utgår jag från att det här är ett klockrent köp. Värderingsmässigt kan man ju fundera om företaget är värt P/E 19.9, men Coca Cola är ett bolag med hög kvalité, och sådana kostar.

Vad är det då jag finner så attraktivt i bolaget? Utdelningstillväxten! Bolaget har höjt utdelningen varje år de senaste 51 åren med mellan 6-12% och det känns otroligt imponerande. Bolaget tjänar otroligt mycket pengar och har en väldigt aktieägarvänlig attityd. Verksamheten är enkel att förstå (sälj sockrat vatten med färgämne) och bolaget har en väldigt kraftig vallgrav (märket och distributionskedjan)!

Jag köpte 100 aktier i Coca Cola för $38.46 styck och USDSEK stod i 6.48. I och med detta köp ökar mina utdelningar och prognosen ligger nu på drygt 10 000 kronor för helåret 2014!

4 thoughts on “Have a coke?

  1. Låter som ett bra köp. Hade själv köpt CocaCola om jag hade kunnat köpa amerikanska aktier vilket jag tyvärr inte kan. Priset låter aningen högt och har själv undrat vad som är mest värt. Kom fram till att med tanke på att det är meningen att man ska ha innehavet i minst 10-20 år så bör köpesumman kvitta och sedan kan man snitta vid nedgångar i framtiden. Synd att det finns så få såna fina bolag i Sverige.

  2. Jag gillar som sagt utdelningstillväxten! Om vi räknar på 8% utdelningstillväxt så blir Yield on Cost på 20 år 13.5% (2.9*(1.08^20)). Sen går det säkert att hitta dippar också och sänka GAV, som du pekar på.

    Men hur som helst, jag tror också att det över tid kommer vara ett bra köp. Angående priset så är 52 week-range: 36.54 – 43.43 så dagens pris på ca 38.5 är ju inte jättedyrt ur det perspektivet. Castellum är ju ett bolag i Sverige som höjt utdelningen varje år sen de noterades (1997). Tipsa gärna om liknande bolag!

    Hur kommer det sig att du inte har möjlighet att handla amerikanska aktier?

Leave a Reply