Tajming och belåning

Ibland händer det rörelser i aktier som är svåra att förklara. Låt mig ge några exempel från veckan! I torsdags ökade Castellum med mer än 2%. I går ökade Ratos med 2.8%. Jag har inte hittat något fundamentalt som har förändrats, inte heller någon nyhet som skulle kunna generera dessa “kraftiga” kursrörelser. Egentligen är det väl inte speciellt mycket att fundera över, men det får mig att ännu mer inse en sak: Det är jäkligt svårt att tajma marknaden. Så svårt så att det antagligen inte ens finns en poäng att försöka!

Idag skriver Lundaluppen om belåning och jag kommer då genast att tänka på just detta med att tajma marknaden. För om man någonsin skulle använda sig av belåning så gör man ju detta eftersom man tror att man kan tajma en uppgång. Ergo; man “vill vara belånad i uppgång och obelånad i nedgång”. För den som har turen att tajma dessa rörelser: grattis! Den som inte tror sig kunna tajma marknaden bör nog istället ha en väldigt försiktig syn till belåning. Jag rekommenderar Lundaluppens syn på detta.

Hur ska man då tänka kring tajming? Om jag inte hittar något köpvärt, och istället sparar pengarna i ladan, är det då också ett försök att tajma marknaden? Ja, det är det ju så klart delvis. Men det skulle väl i så fall vara det enda fall då jag tycker det är berättigat. Man behåller alltså sina innehav (inte sälja av för att “man är på topp”) men ökar investeringskapitalet genom att den månatliga köppengen inte används omgående.

2 thoughts on “Tajming och belåning

  1. Tack för omnämnandet. Tajming är svårt, men om man köper aktier som man bedömer som billiga i en någorlunda uppåtgående marknad får man tur med tajmingen ibland. Det gäller bara att inte låta detta påverka ens omdöme, så att man tror att man har den där tajmingen och förväxlar tur med skicklighet.

    • Jag har mer och mer funderat på hur jag vill investera och kommit fram till någon mix av utdelnings- och värdeinvestering. Dvs, dels att investera i bolag som marknaden av någon anledning prissätter under “rättvist värde” samtidigt som jag vill hitta “stabila utdelare” (Skanska, Castellum och andra liknande bolag som har god tradition av att inte sänka utdelningen och hålla den över 4%).

      Ovan tycker jag inte handlar om att försöka tajma. Tajma är att vänta in köpläge, lägga köppris under säljpris, osv. Jag tycker att du, Lundaluppen, har en vettig filosofi att alltid handla en viss dag. På så sätt har du skyddat dig själv lite från att försöka tajma. Jag är inte där än själv, men jag låter detta växa fram =).

      Turen man kan ha är att marknaden ibland uppvisar fina köplägen. Skickligheten är (mitt sätt att se det) förmågan att vara långsiktig i upp- och nedgångar. Jag hoppas och tror att jag kommer klara detta.

Leave a Reply