Letar nya bolag

Ibland (sällan) använder jag mig av Financial Times stock screener för att leta efter spännande nya bolag att investera i. Det är inte alltid helt lätt att se igenom bruset. För stunden är jag inne på “undervärderade utdelningsaktier” och dessa växer ju inte på träd nu för tiden.

Jag har hittat två spännande bolag med verksamhet i vårt grannland Norge. Först och främst: Awilco Drilling. P/E 5.3, direktavkastning: 16%. Ett annat spännande bolag jag hittat är Kvaerner, P/E 12.4, direktavkastning: 9.7%.

Om Awilco Drilling vet jag egentligen inte speciellt mycket. Jag har förstått att det är ett bolag som har två(2) oljeriggar som de hyr ut. Två oljeriggar är väldigt lite. Vad händer om en går sönder? Om båda går sönder? Ändå, direktavkastningen och priset känns väldigt lockande!

Kvaerner har jag däremot läst om en del på Ägamintids blogg, senast för ett par dagar sedan. Verkar vara ett mer stabilt bolag och Carnegies målkurs innebär nästan kursdubbling. Lägg på detta en riktigt fet utdelning!

För båda bolagen gäller att de handlas i NOK, vilken känns väldigt billig just nu. Men jag ska får inte spekulera i Forex – jag kan nämligen ingenting om det.

 

Vad är din sy på Awilco Drilling och Kvaerner? Är det värt att lätta lite på lädret och köpa in sig i något/båda dessa bolag?

2 thoughts on “Letar nya bolag

  1. Ojoj vilken utdelning. Får känslan att det antingen är för bra för att vara sant eller en riktig pärla. Kan inget om dem men blir sugen att läsa på. En sansad diskussion finns i detta inlägg och kommentarer: http://www.whopperinvestments.com/the-week-of-no-awilco-drilling-awlcf

    En fråga man ska ställa sig är varför inte fonder köpt in sig, eller bolaget inte är uppköpt. Och om det är så himla lönsamt, varför köper inte fler in riggar och hyr ut? Hursomhelst något att diskutera, kanske på Ekonomipratet om inte förr!

  2. Ojoj, vilken finfin utdelning. Sanslöst att utdelningen är så pass hög och borde i normalfallet tyda på stora risker. Varför blir inte detta bolag uppköpt? Är det för att ledningen har stora egna intressen i det, eller att det är för smått för att locka någon större spelare?

    Med sådana marginaler undrar man varför inte det kommer in fler riggar på marknaden så att marginalerna går ner? Kanske är det stora uppstarts- och underhållskostnader och tar lång tid innan ny kapacitet kommer ut på marknaden? Ja då pratar vi konkurrensfördelar i form av stora inträdesbarriärer.

    Här är en hyfsat balanserat inlägg med kommentarer: http://www.whopperinvestments.com/the-week-of-no-awilco-drilling-awlcf

    Är intresserad av bolaget och ska läsa på mer. Kan dock inte skaka av mig en känsla att bolaget är lite för bra för att vara sant. Att t.ex. inte Ratos passade på att köpa upp detta bolag när de ändå var igång…?

Leave a Reply