Julen blir allt dyrare (åtminstone för barnfamiljer)

dn.se går det idag att läsa om att julen blir dyrare och dyrare för barnfamiljer. Då jag själv tillhör det “släktet” nu för tiden kände jag att jag borde läsa artikeln och fundera kring mina egna julutgifter.

Först en fundering kring julklappar. Jag och min fru brukar komma överens om något gemensamt att köpa. I år blev (ja, vi har redan köpt) julklappen en ny Moccamaster kaffebryggare (den enda bryggaren jag kan tänka mig). Denna kostade 1100 kronor. Sen kommer vi säkert köpa något litet ändå till varandra, några hundringar var, så kanske totalsumman blir … 1800(?). Utöver detta kommer ju grabbens julklapp. Eftersom han bara är dryga året (och redan har för mycket leksaker) kommer vi bara köpa något litet och istället sätta in en slant på hans sparkonto. Vi diskuterade scenariot 1000 kronor, julklapp för en slant, resten till sparkontot.

Vidare köper vi julklappar till våra syskonbarn, men bara något litet. Vi har dock ett gäng sådana, så summan kanske landar på 700 kronor.

Summa: 3500 kronor i julklappar.

Sen har vi övriga julkostnader. En gran kostar 350 kronor. Julmaten lär väl hamna på minst 500 kronor, men säger vi 750 kronor bör det lätt täcka. I övrigt vet jag inte vad det ska vara. Julpynt har man ju sen tidigare år, kanske något nytt inhandlas, 300 kronor max.

Summa: 1300 kronor i övriga julkostnader.

Totalt: 4800 kronor.

Hur står vi oss då? Tja, något lägre än genomsnittssvensken (5100 kronor), men MYCKET lägre än barnfamiljen (6390 kronor). I snitt blir det 400 kronor/månad, men i min budget står det 500 (hellre ha lite över). Man ska också tänka på att grabben bara är liten och kräver säkert inte lika mycket som en 10-åring (eller två).

Hur gör ni kring jul? Vad kostar julen? Vad är rimligt?

2 thoughts on “Julen blir allt dyrare (åtminstone för barnfamiljer)

  1. Mycket beror helt på ålder och i vilken situation man befinner sig i. Jag som ung och inga barn klarar mig ganska billigt undan juletid, däremot mina föräldrar så kostar det nog. Har man många i släkten och köper lite dyrare grejor så blir det en rejäl slant.

    Bra blogg förövrigt, ska följas!

    Mvh

    • Men så är det ju så klart. Jag har ju varit ung (nåja) och utan barn tidigare, men nu börjar jag inse att julen kommer bli dyrare. Har inte haft gran tidigare, inte köpt julklappar till mitt barn, inte gått på julmarknad med honom, etc. Det kostar att ha barn, men man får väldigt många härliga stunder tillbaka 🙂

      Tack!

Leave a Reply