Hur/varför spara i fonder?

“Snåljåpens lördagsintervju” är ett trevligt och återkommande inslag som förgyller helgen. Idag presenterades en intervju med Jesper Strandberg från placera.nu. Intervjun i sig var helt klart läsvärd, men jag har några funderingar kring fonder. Framför allt har jag två frågeställningar. För det första, varför välja fonder över aktier, och för det andra, hur engagerar man sig i fonder.

Vi börjar med frågan om varför välja fonder över aktier. Jesper Strandberg säger att han “vill gärna uppnå en snarlik avkastning som börsen gör men till en lägre volatilitet”. Personligen känner jag att jag vill uppnå högre avkastning än börsen och det spelar ingen roll om det är volatilt under tiden. Sen kan man ju alltid fråga sig om det går att slå index. Jag vill åtminstone försöka. Jag är övertygad om att Mr Market överreagerar, både upp och ner. Vill man dock, som Jesper Strandberg, eftersöka låg volatilitet så kanske jag kan förstå att man vill ha fonder hellre än aktier (även om det låter dyrare).

Min andra fråga tycker jag nästan är mer relevant. Hur hittar man engagemanget att spara i fonder? Jag skrev tidigare om att jag kan gå minus i depån, men ändå gå plus, eftersom aktiesparande skapar engagemang hos mig. Finns det något liknande sätt att bli engagerad i fonder? För passiva fonder säger jag “nej”, eftersom de enbart följer index. Däremot skulle man kanske kunna gilla vissa förvaltares val. Jag väljer dock hellre att plocka godbitarna och köpa aktierna själv. Direktägande är roligt.

Om aktiesparande kräver is i magen så skulle jag vilja hävda att fondsparande kräver ett sinne av stål. För att klara av att avsätta tiotusentals kronor varje månad, utan att engagera sig i dessa, det låter på tok för monotont för min smak.

Leave a Reply