Att spå framtiden i kaffesump… (eller klädesaffärer)

Igår när jag och frugan var ute och julhandlade såg jag denna skylt i en klädesaffär. Jag insåg direkt att detta var ett tecken på vad som skulle hända och funderade på hur det skulle påverka marknaden. Tidigare under året så har ju minsta lilla antydan till att FED ska inleda sin “tapering” (nedtrappning av stödköpen) inneburit rejäla svängningar på börsen. Ibland verkar marknaden vilja ha stödköp, ibland inte. Jag tror att förklaringen är enkel. Marknaden vill, som vanligt, ha tydliga besked. Otydliga besked skapar osäkerhet och osäkerhet gör att man vill flyttar pengar från börs till tryggare placeringar.

Hur som helst, igår klockan 20 meddelade FED att man trappar ner stödköpen med $10 Mdr, från $85 Mdr till $75 Mdr. Hur tolkade marknaden då detta? Jag låter följande bild visa:

Efter en snabb dipp ner så kom köparna tillbaka och började tycka om det besked som FED gav. Kanske är det så enkelt som det beskrivs i denna artikel på di.se? Det viktigaste tycker jag är att FED har varit tydliga i hur de ska agera. Att de agerar som de gör nu innebär, som jag tolkar det, att de ser en ljusning i den amerikanska ekonomin.
Jag är självklart inte synsk, men visst var det ett lite roligt sammanträffande. Ännu roligare är så klart att depån visar fina siffror idag! 

Leave a Reply