Direktavkastning i långa portföljen

Direktavkastning baserat på mitt GAV mot senaste utdelning och tanke kring aktien.

Apple: 2.48% – Har ganska nyligen infört utdelningar. Borde finnas möjlighet för Apple att skifta ut mer pengar till oss aktieägare. Bolaget har sjukt mycket pengar! Har varit kraftigt nertryckt efter toppen på dryga $700, nu ligger kursen runt $490. Jag tror helt klart att vi kan komma upp på $700 igen, om inte mer.

AIG: 0.8% – Togs i princip över av den amerikanska staten i samband med den ekonomiska härdsmältan 2008. Har genomfört ett effektivt saneringsarbete och införde utdelning nyss (mina pengar kom in på kontot i förrgår). Borde kunna öka utdelningsstorleken i samband med att bolaget går bättre. Ser uppsida på över 50% i kursen också på 2-3 års tid.

ARCP: 6.67% – REIT med bra direktavkastning.

Betsson: 5.45% – Svenskt spelbolag och en riktig framgångssaga. Bolaget delar ut stor del av vinsten till aktieägarna.

Castellum: 4.37% – Börsens mest välskötta fastighetsbolag enligt mig. Har ökat utdelningen varje år sedan börsintroduktionen.

Citigroup: 0.08% (ja!!!) – Som AIG drabbades detta bolag hårt i finanskrisen 2008. Nu verkar finanserna ha klarnat till sig och bolaget är verkligen på uppgång. Direktavkastningen är ju pinsamt låg, men den kommer med stor sannolikhet öka relativt snabbt. Bolagsvärderingen kommer säkert också öka bra.

Industrivärden: 4.35% – Fint investmentbolag, finans och industri. Avkastar allt som oftast bättre än index.

Nordea: 3.68% – Inköpt när staten äntligen släppte greppet om banken. VD pratar om höjd utdelning.

Ratos: 4.73% – Tvingades sänka utdelningen i år, vilket så klart upprört många. Bolaget har gått tungt på sistone. Kan bolaget leta sig upp mot gamla nivåer finns 100% uppsida. Det skulle säkert innebära utdelningshöjningar. Självklart krävs det att bolaget presterar bättre igen, men jag tror på Ratos!

Skanska: 5.04% – Inte sänkt utdelningen på åtminstone 10 år. Fint svenskt byggbolag som arbetar i hela världen.

Swedbank: 6.46% – Rejält sänkt 2008 – gått upp 1000% sedan dess. Banken delar ut 75% av vinsten till aktieägarna.

Telia: 6.68% – Kanske inte världens mest spännande bolag men god direktavkastning. Har hittills varit en bra investering.

Viktad direktavkastning i utdelningsportföljen: 3.83%Nuvarande innehav som saknar utdelning: Mavshack, Shelton, Siaf och Tethys oil. Tethys oil börjar bli ett moget företag, och jag kan mycket väl tänka mig att de kommer införa utdelningar. Men jag håller med VD just nu – bolagets vinster ska användas till ännu mer vinster, inte till utdelningar. I de övriga bolagen tror jag att utdelningar ligger långt i framtiden. Min plan är därför att göra en fin trade-vinst i dessa för att sen ta vinsten och investera i fina utdelningsaktier.

2 thoughts on “Direktavkastning i långa portföljen

 1. Fin portfölj! Bra spridning och många fina utdelare.

  Har ett litet tips angående kommande utdelningar. Kolla in 4-traders och financials så kan man få ett hum om utdelningshöjningar, t.ex. för Citygroup:
  http://www.4-traders.com/CITIGROUP-INC-4818/financials/

  Bara prognoser, men lite kul tycker jag!

  De mindre bolagen känner jag inte till. Men just Siaf tror jag förresten ger utdelningar, dock trycker de nya aktier och har ett negativt kassaflöde så jag vet inte hur hållbara de är (om jag förstått saken rätt).

 2. Tack, och tack för tips om 4-traders. Ser ju relativt bra ut för främst Citi, men även AIG 2015, vad gäller utdelningen.

  De mindre bolagen ska som sagt avvecklas på sikt, frågan är väl som alltid när. Inte det minsta rationellt att behålla, men vad fan, världen är inte rationell.

Leave a Reply