Investeringskriterier

Investeringskriterier (lånat av Lundaluppen)

De investeringar som görs i noterade företag måste uppfylla ett antal kvalitativa och ett antal kvantitativa kriterier. De kvalitativa kriterierna garanterar att företaget är sunt skött och att man därför kan äga det på lång sikt utan att oroa sig för dagliga ändringar i amerikansk arbetslöshet, kinesiska huspriser, valutavariationer etc.
De kvantitativa kriterierna ska försäkra att man inte köper för dyrt. För i princip alla bolag finns det ett pris när det är köpvärt, och ett annat när det absolut inte är det.

De kvalitativa kriterierna är

 • Tillräcklig storlek, det finns en inneboende risk att satsa i bolag som inte är väldigt starka på sina marknader. Konkret innebär detta att Large Cap-listan är att föredra.
 • Stark finansiell ställning, omsättningstillgångar bör vara dubbelt så stora som kortfristiga skulder och de totala skulderna bör inte vara större än omsättningstillgångarna
 • Intjäningsstabilitet, företaget bör ha uppvisat vinst varje år 10 år bakåt i tiden
 • Utdelningsstabilitet, företaget bör ha delat ut pengar varje år de senaste 10 åren
 • Intjäningstillväxt, de senaste 10 åren bör vinsten (per aktie) ökat med minst 30 % över perioden, var vaksam på förvärv, emissioner, split, etc.
 • Trovärdig ledning, inga oegentligheter eller skönmålningar
 • Gynnsam ägarbild, det är mycket värdefullt om det finns starka ägare med en betydande investering i företaget.

De kvantitativa kriterierna är

 • Begränsat P/E-tal, högst 15 med lite förhandlingsutrymme beroende på ränteläge (lägre ränteläge ger lägre avkastningskrav) och företagets tillväxtförmåga. P/E 15 motsvarar 6,7 % avkastning. Med Earnings avses långsiktig, bevisad intjäningsförmåga, vilket förhoppningsvis är ett konservativt antagande och skyddar mot överdriven optimism i tider av stark vinstökning.
 • Begränsat EV/EBIT3-tal (tillagt 2011-10-23), högst 12 beroende på ränteläge precis som P/E. Detta nyckeltal är viktigt framförallt när bolaget inte har tillräckligt stark finansiell ställning (enligt det andra kvalitativa kriteriet). Syftet är att säkerställa att bolaget har en tillräcklig avkastning oberoende av kapitalstruktur.
 • Priset bör inte överstiga 150 % av eget kapital enligt senaste balansräkningen. Detta kriterium eliminerar vissa typer av företag som binder lite kapital och har mycket hög avkastning på eget kapital (H&M t.ex.) och kan i dessa fall ersättas med Buffetts vallgravsresonemang (moat). Grundtanken i kriteriet är att hög avkastning på eget kapital öppnar för nyetablering och ökande konkurrens, men detta kan förhindras med olika typer av skydd, t.ex. patent, varumärken etc.

Kriterierna är inte absoluta och man kan göra avsteg på ett par stycken om de övriga ser bra ut, men varje sådant avsteg ökar såklart risken i investeringen.

Portföljsammansättning

Vad får finnas i portföljen, hur får det hamna där och när ska det avyttras?

 1. Jag vill sprida risk genom diversifiering i olika företag. Jag ska därför äga aktier i mellan 10-20 företag.
 2. Jag vill sprida risk genom att placera i olika länder. Däremot vill jag vara mest exponerad mot Sverige, bland annat p.g.a. bättre informationsflöde. Portföljen ska därför bestå av minst 40% svenska aktier och minst 40% utländska aktier.
 3. Lagom storlek på ett innehav är mellan 5-15% av portföljen.
 4. Direktavkastning är viktigt, men inte det enda som spelar roll. Aktier med bra utdelning och utdelningshistorik ska utgöra merparten av portföljen. Portföljens direktavkastning bör ligga på minst 4%, men ner mot 3.5% kan vara okej.
 5. Upp till 10% av portföljen får allokeras i aktier av mindre trygg natur (i princip undervärderade småbolag). Dock inga lottsedlar! <– Detta är alltså ett avsteg från investeringskriterierna ovan.
 6. Aktier säljs i de fall jag finner dem extremt övervärderade eller om jag inte riktigt förstår varför jag äger den. Detta är subjektivt men jag lyckas inte konkretisera.

7 thoughts on “Investeringskriterier

 1. Hej Trygg framtid!

  Vill bara tacka för en bra och intressant blogg!
  Är själv i uppstartningsfas av min “aktiekarriär” och har lyckats att få min portfölj att växa med ca 12 procent under de två månader som jag har varit igång. Har än så länge inte köpt någon aktie från din portfölj men är väl bara en tidsfråga, tycker din nya investeringsstrategi med investeringskriterier är mycket intressant!

  Likt dig så pluggar jag systemvetenskap fast på bästkusten av vårt avlånga land 😉 Närmar mig examen till sommaren och hade varit intressant om du hade lite idéer och tankar om konsultyrket jämfört med ditt tidigare jobb(det senaste var väl inte som konsult?) Och hur du ser på att börja jobba med en kandidat eller en master i ryggsäcken =)

  Tack på förhand!
  Anton

  • Hej Anton!

   Tack för kommentaren! 12% på två månader är otroligt starkt! Vad har du för innehav? En sak man måste tänka på är att kursrusare kan rusa både upp och ner. Försök att inte ha bråttom när du bygger din portfölj.

   Jag har jobbat som både konsult och “in house” och båda har sina fördelar. Letar man ständigt nya utmaningar, som jag gör, så är konsultrollen ganska mycket trevligare. Jag skulle också säga att det är i den rollen man kan tjäna mest pengar.

 2. Min portfölj består av Volvo, Fingerprint och Etrion. Får tacka Fingerprint för den fina välkomstbonusen jag fick då de ökade från 46,6 kr till 56 kr på några dagar när jag började. Min portfölj består av aktier som jag har fått som tips av kompisar som pluggar finans. Min tanke framöver är att, likt dig, hitta relativt stabila aktier med bra utdelning då det är pengar som intjänas på extrajobb som investeras i aktier.

  Det låter som att konsultrollen är den som passar mig bäst! Har ytterligare två frågor; Vad bör man se som en rimlig ingångslön när man är nyexaminerad och söker jobb inom Göteborg? Inom vilken inriktning kan man se bäst karriärmöjligheter? Är det inom Sharepoint, BI, utvecklare mm?

  • Ingångslöner är alltid svårt och jag har ingen koll på läget i Göteborg. När jag började för ett gäng år sedan har jag för mig att jag gick in på 28k för att sedan ha en relativt snabb ökning de första åren.

   Sen är det svårt att veta vilken nisch som är bäst betald. Jag tror att en duktig konsult kan få en bra lön. Duktig blir man om man jobbar med något man tycker är roligt (så att man vill läsa på lite extra om kvällarna osv). Så mitt tips är följande: Hitta en nisch du gillar; det är ju t.ex. ganska stor skillnad på BI och Sharepoint (och jag gillar inget av det). Låt det också ta lite tid att hitta din nisch, livet är långt.

   Lycka till med både karriär och investeringar! 🙂

 3. Hej Trygg Framtid!

  Tack för en bra blogg! Försöker bygga upp min kunskap gällande långsiktiga investeringar. Det jag undrar lite är hur man ska värdera när man ska köpa företag, exakt hur man ska resonera med P/E tal osv, eller vilken kurs som är en rimlig värdering. Hur tänker/resonerar du? Tack för du tar dig tid!

  • Hej!
   Det är så klart inte helt enkelt alltid. Man får göra en bedömning av stabilitet och tillväxt. Jag tänker att tillväxt får kosta. Samma sak kan det vara med stabilitet. Googla gärna på PEG-tal och läs om detta. Förstår att det är svårt, det är det för de flesta.

Leave a Reply