Investor

Jag sålde ju av (i princip) alla mina aktier 2018 för att säkra pengar inför bostadsköp. När det nu var dags att börja titta på lite nya investeringar tänkte jag att det kunde vara bra med investmentbolag som en bottenplatta. Jag hade sparat Castellum (fastigheter) och Latour (investmentbolag) i portföljen, så ytterligare ett investmentbolag skulle kunna bli en bra grund.

Tidigare har jag köpt Industrivärden istället för Investor, minns faktiskt inte varför, men jag saknar en bra ägarbild där. Mina år som investerare har lärt mig värdet av en tydlig ägare, det var en av anledningarna till varför jag behöll Latour. Investor ägs till stor del av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som står för 43% av rösterna och styrelseordförande är ättlingen Jacob Wallenberg.

Jag har tidigare dragit mig för att köpa Investor, på mycket lägre kursnivåer, eftersom jag ansett att aktien kostat för mycket. Nu fokuserade jag inte så mycket på priset. Strax under 500-ingen kanske inte var billigt, men jag kände att det här kan bli en bra start – doppa tårna lite i bolaget och börja bevaka för att köpa mer vid tillfälle.

Vad kan man då säga för intressant om just Investor?

En spännande sak med just Investor är att det utöver att äga aktier i en rad stora noterade bolag så finns det även en portfölj med onoterade bolag, precis som Latour. Jag tycker att det är spännande och roligt att få tillgång till onoterade företag på det här sättet.

Investor har även lämnat utdelning till sina ägare, åtminstone de senaste 45 åren. Målet är att utdelningen ska vara ökande, men allt beror självklart på hur de underliggande bolagen presterar. Sedan 2009 har utdelningen varit ökande varje år. På senare tid har bolaget gjort en utdelning på våren och en på hösten. I år lämnar man dock en brasklapp pga Corona att det eventuellt sett inte blir någon utdelning under hösten vilket skulle innebära en sänkning av utdelningen på helåret.

One thought on “Investor

Leave a Reply