Vilda äventyr i Kinder Morgan

Vilda äventyr i Kinder Morgan

Jag började köpa Kinder Morgan (KMI) i två omgångar i september. Priset hade äntligen letat sig ner under mitt köptak, så kanske var jag lite för ivrig och köpte lite för mycket. När september månad var slut hade jag 200 KMI. Första köpet skedde på dryga $29 så när kursen letat sig ner under $26 i november så passade jag på att köpa lite mer. I mina minnesanteckningar står det “Omotiverat fall enligt mig. Men man ska så klart ha respekt för marknaden…”. I början av december köpte jag ytterligare lite runt $20, fast då hade jag börjat förstå att det skulle kunna komma att hända något med utdelningen. Idag kostar aktien drygt $15 och utdelningen har strypts med 75%.

Någonstans tänkte jag att en investering i Nordamerikas största pipelineoperatör skulle vara en relativt trygg och säker investering. Och visst, det går fortfarande riktigt bra för bolaget. Det stora problemet verkar vara att oron inom råvarupriserna, vilket innebär att KMI har problem att ta in nytt kapital. Så vad KMI nu gör är att strypa utdelningen med 75% och istället använda dessa pengar för tillväxt.

Än en gång hade marknaden rätt, åtminstone i det kortsiktiga perspektivet. Dessutom var jag än en gång lite för snabb, vilket blev ganska dyrt. Jag tar med mig erfarenheten och låter mina KMI ligga och puttra i portföljen. Några mer köp blir det inte på ett tag, fast egentligen är det nog nu man borde börjat köpa…

Hur tänker du kring Kinder Morgan? Äger du några aktier där? Vad gör du med dem?

7 thoughts on “Vilda äventyr i Kinder Morgan

 1. Jag lutar åt att köpa fler. Gillar att bokföringen ser mycket sundare ut nu. Allt det negativa som det surrades om med siffrorna är nu ute och åtgärdat, men samma fina bolag kvarstår. Å andra sidan är det kanske inte så bråttom? Jag tror jag småköper här och där under 2016.

 2. Hej

  Jag högg till precis efter att de kapade utdelningen så även om jag är ned en slant från 16$ så känns det riktigt bra men det har ju att göra med att jag visste utfallet när jag gick in. Men jag tror på KMI på lång sikt så det är bara att sitta kvar och tanka utdelning. Bolaget kommer säkert att göra en kursresa de närmaste åren.

 3. Vi har ju haft vår diskussion om KMI och du vet såväl hur jag agerat som tänkt. Jag tycker du agerar rätt som tänker att “marknaden har rätt … i det KORTA PERSPEKTIVET”.

  Visst suger det att se röda siffror men du är stark mentalt och har din strategi och mål klar. Det är inte vad som står i depån på varje aktuellt innehav som är det viktiga, utan utdelningen (och den kommande/växande).

  Just keep going on the same track!

  /Sofokles

 4. Fokuserar de lika mycket på få ner skuldsättningen som de gör på investeringar, kan det bli riktigt bra på sikt. Lågt oljepris, verkar dominera prissättningen i aktien, för ett företag som tjänar mest pengar på att transportera energi. Det blir kanske bra på 10 års sikt, men det är en lång resa dit. Köper nog några miniposter till framöver.

 5. Morningstar säger fortfarande wide moat men har dragit ner riktkursen från 27 till 18. Det senare brukar dock kunna ändras snabbt. Enda man möjligen ska ta med sig är att skulder alltid är en risk, men att det skulle gå så här med utdelningen var svårt att se tidigare i år.

 6. Haft Kinder i ett par år och det jag kan säga är att deras affärsmodell inte påverkas sådär extremt mycket av oljepriset som marknaden tror. Därför tror jag att det är en överreaktion vi ser idag då priset gått från 45 till 15usd. köpte mer för 23,20,15 och kmi utgör 7% av portföljen. Kassaflöden är fina och behovet av energi är fortfarande på tillväxt i Amerika sett över längre tid. Jag gissar att detta är ett bet att ta! Om 5år så 😉

 7. Jag tror att fram till att oljepriset börjar röra sig upp över 55$ att man ska vara försiktig med aktier knutna runt oljan.

  Även om kmi står stadigt i sig själv, gör alla konkurser i branschen att närliggande företag kan få likviditetsproblem, ringar på vattnet effekt är enormt svår att bedöma. Vidare är kmi så belånat är det i mina ögon väldigt riskfylld investering, tillsammans med dålig bransch är en exit väldigt nära…

Leave a Reply