Köper julklappar till barnen

Köper julklappar till barnen

Barnsparandet har hittills skett genom att 500 kronor/månad och barn avsatts i varsin ISK (som står i mitt namn). Jag ar automatiskt månadssparande där femhundringen fördelas på ett par fonder. Väldigt smidigt det där, men som ägamintid skrev en gång, att spara i fonder är ju som att kolla på målarfärg som torkar. Och visst, det är väl inget fel i det; färg ska ju torka.

Det där månadssparandet får nog ligga kvar som det är. Det kan förhoppningsvis bli en bra grundplåt till en lägenhet någon i framtiden. Däremot tror jag att det blir svårt att börja prata sparande med barn om man pratar fonder – även barn brukar tycka det är roligare att måla än att låta teckningen torka. Så idag startade jag två kapitalförsäkringar på Avanza, satte in lite pengar och köpte ett par Disney-aktier till grabbarna. Det får bli deras julklapp från mig.

Lillkillen är ju bara 10 månader, så han har ju så klart ingen speciell åsikt om Disney än, men stora däremot, han är helsåld. Det är Avengers-gubbar, Frost, Musses klubbhus, Star Wars och Dr McStuffins. I taket hänger en Musse-lampa och morfar fick bygga “Thors hammer” och “Caps shield”.

$108.44 fick jag betala styck för aktierna, vilket innebär ett P/E på drygt 21.5. I år har bolaget delat ut $1.37/aktie så grabbarna har $2.74 i årlig utdelning att vänta sig nu :).

Hur spar du till dina barn? När och hur börjar man prata sparande, bolag och aktier?

4 thoughts on “Köper julklappar till barnen

  1. Månadssparar för våra tre barn några hundralappar per månad plus julklappspengar och några slantar här och där. Äldsta grabben är lite intresserad av hur mycket pengar han har “på kontot”, men jag försöker påminna honom att det intressanta är utdelningarna sparandet ger.. Det går sisådär, när förstår att pengarna han har skulle räcka till både det ena och det andra. 🙂 Just nu sparar han till en egen mobil, men han får köpa den när han uppnår en “sparkvot” på 50% (kostar telefonen 1000kr, får han först spara ihop 2000kr). Han är rätt motiverad till att göra det, vilket är kul.

    p.s Disney är visserligen lockande, men jag tycker det är en lite dyr aktie (i dagsläget), men det är väl inte förvånande med tanke på Star Wars-frossan som pågår d.s

  2. Månadssparat hela barnbidraget från första månaden i KF, barnen nu 1 och 2,5 år. Knappt hälften i fonder (Avanza Zero, Spiltan Invest & SPP USA). Resten i HM, Castellum, Telia, Atlas, Apple, Disney, JNJ, Starbucks & Berkshire.

  3. Kul att du uppdaterar bloggen igen “Trygg Framtid”!
    Skulle vilje läsa om vad du har för synpunkter på Kinder Morgon, ska man ligga still, sälja, köpa på mer?

    God jul!

Leave a Reply