Ska man må dåligt för att man bara har “tråkaktier”?

Ska man må dåligt för att man bara har "tråkaktier"?

När man ser utvecklingen för de tre senaste månaderna för aktier som PowerCell börjar man ju fundera lite. Tre månader och 700% upp, det är ju helt otroligt! En fråga som dök upp i IRC-kanalen #aktier var om man ska må dåligt för att man bara har “tråkaktier”, när det uppenbarligen går att nå spektakulär avkastning.

Har hört några på mitt nuvarande uppdrag som handlar fram och tillbaka i Powercell. Ser hur en del lockas till det där, självklart tycker även jag att 700% avkastning är lockande. Å andra sidan kan man enligt min uppfattning lika väl köpa ett gäng trisslotter och hoppas på ett gäng miljoner.

Det går visst att förlora pengar också

Listan över bolag som tappat minst halva värdet, 3 månader sikt.

Det går ju uppenbarligen att förlora en hel del pengar också. Exempelvis de nästan 5000 kunder hos Avanza som äger Nordic Mines, där värdet gått ner över 78% senaste tre månaderna.

Så åter till frågan; ska man må dåligt för att man bara har tråkaktier? Nej det tror jag inte. Jag har tidigare skrivit om hur jag kan underprestera index men ändå gå plus. Jag har stort fokus på stabila bolag med goda kassaflöden och lägger gärna aktierna i någon form av mental byrålåda. Här finns ett annat inlägg i ämnet.

Så, tålige läsare, ta det lugnt. Försök undvika häftiga siffror och försök att inte dras med i diverse hauser. Ja visst, du kommer säkert missa nästa Microsoft eller Apple. Men för att trösta lite så går det att göra rätt bra pengar på världens största bolag Apple även nu när det är ett moget företag:

Screenshot 2015-11-09 19.42.55

5 thoughts on “Ska man må dåligt för att man bara har “tråkaktier”?

  1. Så här ser det ut i varje bull market. Någon gång dödförklaras värdeinvestering, Warren Buffett, klassiska teorier osv. för att bytas mot “nya tider”, “det är annorlunda nu” osv. Lyckas man tajma en bubbla och kliva av i tid är man lyckligt lottad men har man otur är man med på vägen ned eller kliver på Nordic Mines, Northland eller annat direkt istället.

  2. Det där med oändlig avkastning är intressant – “många” som kanske är med i olika case men som inte alls har så bra avkastning (de har hoppat av, på, ut och in och missat det mesta) som man vill göra sken av

  3. Just Powercell gör mig lite bitter då jag har några bekanta som jobbar där och pratade sig varma om bolaget i samband med noteringen:).
    Eftersom jag saknade kunskap om bolaget och tekniken så avstod jag att teckna.

    Det är svårt att vara med överallt där det händer.

Leave a Reply