Säljer mina traktorer, köper retail i Australien

Efter att ha bollat tanken fram och tillbaka i huvudet under ett par månaders tid har jag, med viss tvekan, valt att sälja mitt innehav i traktor- och maskintillverkaren Deere. Deere är ett fantastiskt bolag som jag med stor sannolikhet kommer att äga igen, men just nu verkar det mesta gå emot bolaget. Trots massiva aktieåterköp så minskar vinsten per aktie. Det verkar som om 2013 blev något av ett rekordår för bolaget. Nu möter man mindre efterfrågan på framför allt traktorerna och det syns så klart på sista raden. Min tanke var att det kanske skulle vara av hyfsat snabb övergående karaktär, men utsikterna verkar se mindre ljusa ut. Lite samma resonemang som Gottodix, med andra ord.

Säljer mina traktorer, köper retail i Australien

Jag släpper Deere här och försöker hitta något mindre cykliskt. Jag tittade på Woolworths Australia för drygt 1.5 år sedan men då var jag inte i närheten av att göra tillräckligt stora investeringar per tillfälle som krävdes för att courtaget inte ska bli för stort. Efter att ha sålt mitt innehav i Deere fanns det helt plötsligt en hel del likvider att sätta i arbete. I fredags ringde jag in till Avanzas mäklarbord och la en order på 480 aktier i Woolworths (WOW) på kursen 28 AUD. På måndagen hade mitt köp om 480 WOW-aktier på kursen 27.66 AUD gått igenom. En AUD kostar ca 6.50 SEK. På 27.66 AUD värderas bolaget till P/E 14.11 med en direktavkastning på 4.95%. Bolaget har höjt sin utdelning varje år sedan 1993, då det åter igen noterades på den australiensiska börsen efter 4 års frånvaro. Innan dess hade bolaget haft en utdelning i sextiotre år.

Köpet innebär en ökning av den årliga utdelningen med ca 4 320 kronor och den totala årliga utdelningstakten ligger nu på runt 34 500 kronor. Totalt har det genererats 21 840 kronor i utdelningar i år.

Relativt ny analys av Woolworths på Morningstar
Gustavs inlägg om Woolworths

7 thoughts on “Säljer mina traktorer, köper retail i Australien

    • Jag har inte haft det under lupp sedan jag sålde förra året. Verkar ju dock ha dippat rätt rejält nu på sistone. Jag gillar verksamheten men har tidigare varit rädd för prislappen. Denna australiensiska retail är billigare och har högre direktavkastning. WFM känns dock givetvis mer “spännande” (och hippt!)

  1. Då håller vi tummarna för Woolworths! Det som kan hända i positiv väg är att de får ordning på eller säljer Masters. Sen fanns det uppköpsrykten tidigare… men ja, brukar inte vara någon substans i dem.

  2. Du är inte rädd för att payout är stretchad? Hur ser det ut med återköp resp tillväxt? Med vänlig hälsning, Anders

    • De har legat på runt 70% utdelningsandel senaste 10 åren, samtidigt som utdelningen vuxit med 11% i snitt årligen under samma period. Vinsttillväxten har legat på runt 10% i snitt, så visst har kanske utdelningen höjts något för fort? Men det känns inte som extremt, det tycker jag inte.

  3. Jag har tidigare kollat snabbt på Woolworths, det ser tämeligen angenämnt ut. Det är en bransch som verkligen tilltalar mig. Efterfrågan kommer alltid finnas och den är ej konjunkturkänslig. Fint köp, hoppas det blir riktigt bra på lång sikt. Det tror jag iaf.

    Mvh petrusko

Leave a Reply