Rapport från en upptagen tvåbarnsfar

Det där med att ha två barn istället för ett har (åtminstone i mitt fall) inneburit extremt mycket mindre egentid. Tidigare hade jag, efter nattning av stora grabben, hela kvällarna för mig själv. Nu har jag istället en massa bebismys efter nattning av stora grabben – och visst är det otroligt mysigt, men det lämnar inte samma möjlighet till att uppdatera bloggen om kvällarna. Hur som helst har det hänt en del i portföljen som jag inte hunnit skriva om och jag tänkte därför ta tillfället i akt att få gjort just detta. Här kommer en rapport från en upptagen tvåbarnsfar…

Inköp Skue Sparebank

Efter att ha läst första numret av värdepappret blev jag intresserad av Skue Sparbank och började titta närmre på detta lilla bolag. Jag fick en bra känsla även om börsvärdet på ca 150 MNOK var något i minsta laget för min smak. Jag har ju dock tidigare bestämt mig för att jag får ha småposter i lite mer osäkra värdecase och jag gjorde bedömningen att det här var så pass billigt jämfört med boken (dvs lågt P/B) att jag valde att låta det utgöra ett par procent av portföljen. Direktavkastningen på runt 5% var även den tilltalande. Jag köpte därför 200 aktier för 78 NOK styck. Norska kronan kostade ca 1.11 svenska kronor vid köptillfället, vilket känns otroligt högt jämfört med idag, men det där hinner väl förändras över tid.

Inköp SpareBank 1 Nord-Norge

En annan bank som togs upp i VP1 var SpareBank 1 Nord-Norge. Snåljåpen gjorde en analys av banken och jag valde att titta närmre på banken. Här såg jag en större bank en Skue av något högre kvalité men även högre mulitplar (dvs, aktien är dyrare). Jag tyckte ändå att det såg intressant ut, även om norra Norge låter lika läskigt som norra Sverige (vem vill bo där liksom?). Nåja, en direktavkastning runt 4.5% och där jag ser utrymme för framtida höjningar bidrog till ett köp. Då detta är en något mer kvalitativ bank än Skue tillåts den något större portföljvikt. 700 aktier köptes på 39.70 NOK och den norska kronan kostade ca 1.10 svenska kronor.

Duo i utdelningar

BFK har som varje månad delat ut liten slant. 300 andelar i denna ETF gav vardera 0.62 kronor vilket resulterade i en total om 186.2 kronor. Mitt nya innehav Skue Sparebank passade också på att lämna utdelning nu under mars månad. 200 aktier som vardera gav 4.26 kronor resulterade i 851.74 kronor. Detta innebär att årets utdelningar redan kommit upp i 2074 kronor och utdelningssäsongen har knappt ens börjat!

Årets utdelningar

Årets utdelningar sammanfattas i tabellen nedan. För enkelhetens skull är samtliga belopp i SEK. Avrundningsfel kan förekomma men totalbeloppet är alltid korrekt. Den förväntade årliga utdelningstakten ligger i skrivande stund på ca 25 500 kronor.

Datum Bolag Antal Utdelning Totalt
2015-03-20 Skue 200 4.26 851.74
2015-03-03 BFK 300 0.62 186.2
2015-02-13 Apple 35 3.94 138.04
2015-02-04 BFK 300 0.62 185.42
2015-02-04 Deere 105 4.94 518.50
2015-01-05 BFK 300 0.65 195.03
Summa  2074.93

4 thoughts on “Rapport från en upptagen tvåbarnsfar

  1. Känner du sig komfortabel med de analyser du läser i VP efter fiaskot i Vardia? Jag menar, in med pengarna i andra norska småbolag direkt.

    • Jag använder VP som inspiration och försöker göra min egen hemläxa innan köp. Skillnaden mot Vardia är i och för sig ganska stora. Det jag har köpt nu: 1) tjänar pengar, 2) ger en bra utdelning, 3) har en lång historik. Vardia får fungera som ett väldigt bra exempel på att aktier alltid innebär en risk, oavsett hur bra “caset” känns.

      • Jo, det känns ju bättre att köpa in sig i bolag som tjänar pengar och inte bara snackar om det. Men jag är förundrad över hur VP och dess författare, med Ägamintid och Aktiefokus i spetsen, kan få någon läsarkrets alls.

Leave a Reply