Vad kostar det att vänta?

Idag skruvade jag upp gardinstängerna efter renoveringen i höstas; renoveringen som blev klar i slutet av oktober. Tre månader senare orkade jag alltså borra hål för gardinstängerna och sätta upp dessa. Ja, jag kan vara extremt lat ibland och har en förmåga att skjuta saker på framtiden. Jag konstaterar ofta i efterhand att “det där var ju inte så jobbigt”, men likt förbannat fortsätter jag att skjuta saker på framtiden.

Jag började fundera på vad det kostar att vänta med att spara och byggde upp fyra olika scenarion. I samtliga scenarion har jag använt mig av följande antaganden: Perioden sträcker sig över 30 år (2015-2045), utdelningstillväxt 8%, direktavkastning 4%, skatt 30% samt återinvesterad utdelning. Huruvida dessa är realistiska eller inte spelar egentligen ingen roll eftersom jag använt mig av samma antaganden i samtliga scenarion, men jag tror att det är hyfsat realistiskt.

20k_per_manad_10ar_direkt

Spara 20 000 kronor per månad i tio år. Fortsätt återinvestera utdelningarna.

20k_per_manad_5ar_direkt

Spara 20 000 kronor per månad i fem år. Fortsätt återinvestera utdelningarna.

 

Spara 10 000 kronor per månad i tio år. Fortsätt återinvestera utdelningarna.

Spara 10 000 kronor per månad i tio år. Fortsätt återinvestera utdelningarna.

Spara inget i tio år, spara sedan 20 000 kronor per månad i tio år. Fortsätt återinvestera utdelningarna.

Spara inget i tio år, spara sedan 20 000 kronor per månad i tio år. Fortsätt återinvestera utdelningarna.

Som vi kan se i bilderna ovan är det smartast att göra det hårda jobbet så fort som möjligt. Sparar man så mycket man kan direkt (i exemplet 20 000 kronor per månad) i fem år så blir det i slutändan väldigt mycket mer pengar än om man väntar tio år med sparandet och spar dubbelt så lång tid (10 år), allt annat lika.

Jag ska försöka ta med mig denna insikt i vardagen. Skjut inte upp saker på framtiden, gör grovjobbet direkt och ordentligt så behöver man inte slita lika mycket sen.

6 thoughts on “Vad kostar det att vänta?

    • Jag tror som du resonerar på din blogg att det inte finns någon större anledning att försöka tajma marknaden. Däremot vill jag inte handla för dyrt – men det anser jag inte vara samma sak som att försöka tajma.

  1. Dock tror jag att det stundtals kan vara bra att skjuta upp saker, eftersom man ibland tror att vissa saker är viktiga, men som man senare inser inte är så viktiga som man först trodde. Dvs, ibland tror jag att skjuta upp saker kan vara ett sätt att prioritera mellan viktiga och oviktiga saker.

  2. Vad använder du dig för matrmatisk formel för att räkna ut detta?:) skulle vilja göra samma sak för så mycket vi sparar per månad 🙂

  3. Hur är din syn på Castellum till dagens pris? Har svårt själv att motivera det höga priset, men jag vill gärna äga den…

Leave a Reply