Börjar fundera på 2015

Börjar fundera på 2015

Så har man lyckats ta sig igenom ännu en jul och snart stänger vi det här året. Julledigheten har inneburit att Stockholmsbörsen har varit stängd i fem dagar i sträck nu och det har nog varit ganska skönt. Det återstår två dagars handel detta året och jag antar att det inte lär hända något allt för drastiskt. Avanza bad oss bloggare att fundera på nästa år och därför kommer här ett par frågeställningar och tankar.

Hur går börsen 2015?

Börsen (OMXS30) har hittills i år gått upp 10.3% (vilket är exklusive utdelningar) något som måste betraktas som väldigt bra avkastning i det nollränteläge som råder idag. Faktum är att enbart utdelningen skulle ju ge mycket mer än bankränta, även om det kanske inte skulle innebära tillräcklig riskpremie.

I helgen meddelades det att det inte kommer att bli något extraval i mars nästa år och att en överenskommelse mellan regering och den borgerliga fyrklövern presenterades som innebar att det kaos som (sd) försökte skapa nu verkar ha blivit bortblåst. Jag tänker att detta borde innebära ett något mer parlamentariskt lugn, vilket börsen borde gilla. Däremot kommer det väl knappast innebära frid och fröjd i alla frågor, men som sagt, att slippa extravalet borde vara bra.

Jag är ganska optimistiskt inställd till det mesta här i livet och jag tänker att det mesta går bra allt som oftast. Därför tänker jag att det generellt sett kommer gå ganska bra även nästa år. Jag tror på en kombination av stigande vinster för företagen samt en fortsatt låg ränta vilket kommer innebära att pengar söker sig till börsen eftersom det är enda stället man kan få någorlunda vettig avkastning. Börsen slutar 6% upp exklusive utdelningar vilket innebär att det gamla rekordet från mars 2000 ryker. Inklusive utdelningar så blir det cirka ytterligare 4%.

Vilka aktier eller fonder tror du på inför 2015?

Som vanligt tror jag på utdelningsaktier och det är även det jag kommer fortsätta att köpa. Tar jag en titt på bevakningslistan ser jag exempelvis Ratos, som idag kan handlas med 6.4% direktavkastning. Jag har givetvis ingen aning om hur kursen kommer att gå, men jag tror att köp på dagens nivåer kommer visa sig vara bra. En annan aktie som jag tror på är Nordea, där jag ser ganska kraftiga utdelningsökningar framför mig. Förvisso skulle jag vilja ha ner den en femma eller så i pris, men det är absolut en aktie som jag tror på. Jag tror att Elekta kan komma att vända uppåt och jag tror även att fortsatt exponering mot USD generellt kommer vara gynnsamt.

Det kommer troligtvis vara fortsatt kämpigt för oljerelaterade bolag (Ratos med sitt Aibel-innehav, Bonheur, osv) vilket borde hålla dörren öppet för fortsatt köpläge. Tror att det kommer vara skakigt med oljan fram till midsommar.

Om jag ska försöka fundera på aktier där vi kan få se bra kursutveckling blir det lite svårare; det passar inte riktigt in i min filosofi. Om jag skulle prata om en bransch som jag tror kommer slå index kommer jag ändå att bank kommer gå fortsatt bra.

Har du något nyårslöfte när det gäller ditt sparande?

Med tanke på att familjen väntar tillökning i januari så kommer vi tyvärr att få väsentligt inkomstbortfall. Vi har dock som mål att fortsätta spara i så gott tempo som vi kan. I år har vi snittat över 15 000 per månad, så mycket lär vi inte kunna lägga nästa år. Förhoppningen är att kunna köpa aktier för ca 10 000 kronor per månad, dvs 120 000 kronor på årsbasis, men jag är medveten om att det kan komma att bli tufft. I den räntedeal jag slöt med SEB i höstas ingår ju dessutom månadssparande på 6 000 kronor för oss vilket ändå innebär att det totala sparandet kommer vara på en fortsatt bra nivå.

Nyårslöftet blir att oavsett minskat levnadsutrymme så ska fokus fortsatt vara på det långsiktiga målet, väl medveten om att varje sparad krona är ett steg närmre värmen och lugnet.

 

Observera att ovanstående tankar kring framtiden givetvis är rena spekulationer. Allt kan hända och det finns verkligen inga garantier för någonting.

3 thoughts on “Börjar fundera på 2015

Leave a Reply