Man ska sluta på topp!

Det heter ju att man ska sluta på topp och det är precis vad jag tänker göra! Inspirerad av en kommentar på min senaste månadsrapport om att helt ignorera värdeutvecklingen i depån. Fullkomligt övertygad om att byggandet av pengamaskinen är viktigare än dess värdering för stunden. Det gäller att fokusera på rätt saker och i mitt fall är den årliga utdelningstakten samt mina bolags utdelningstillväxt den som är viktigt. Jag kommer därför sluta att fokusera på hur marknaden för stunden värderar mina bolag och därför sluta redovisa portföljens utveckling i procent eller kronor. Det resan handlar om är att bygga en passiv inkomst – inte att bygga en fet börsportfölj (även om det sannolikt kommer att hänga ihop i perioder).

Så, jag slutar på topp, och låt mig berätta hur det är på topp:

Igår gick OMXS30-indexet minus 1.13%. Samtidigt gick min portfölj gick plus 1.53%. Anledningen är självklart den tjurrusning som skedde i Mekonomen (tidigare mitt största innehav, nu ännu mer mitt största innehav). Uppgång i år är nu 30.39% (jmf 11.16% SIX Portfolio Return Index). Spelar detta någon som helst roll? Tja, om jag skulle ha för avsikt att sälja dessa aktier så vore det givetvis otroligt trevligt att på knappt 11 månader ha fått över 30% avkastning. Men om jag nu har som mål att bygga upp en passiv inkomst, spelar det då någon roll vad mina aktier är värda? Jag tror faktiskt inte det. Det är klart att det är jäkligt kul att se de blå siffrorna. Att inte bli glad över att se förmögenheten(?!) växa skulle ju vara ganska märkligt. Men jag får inte tappa fokus. Målet är att bygga passiv inkomst, en växande förmögenhet skulle i så fall kunna ses som enbart en bieffekt.

Så därför ska jag nu (försöka) sluta med att redovisa värdeutvecklingen i depån. Fokus kommer istället ligga på den passiva inkomsten. Jag kommer mäta framgång i utdelning och utdelningstillväxt. Men, man ska sluta på topp som sagt och därför kommer här sista bilden på depåns utveckling i år.

Man ska sluta på topp

5 thoughts on “Man ska sluta på topp!

Leave a Reply