Så här börjar du bygga din utdelningsportfölj

Såg följande på Twitter och bestämde mig att skriva ner några tankar på ämnet “utdelningsportfölj”. Att påbörja uppbyggnaden av en utdelningsportfölj är inte alltid helt enkelt. Var börjar man? När börjar man? Hur ska man egentligen tänka? Och varför ska man egentligen tänka på utdelningarna över huvud taget? Jag tänkte göra ett försök att bena ut detta och ge min syn på saken.

Varför fokusera på utdelningar?

Det finns två sätt att få avkastning på aktier; antingen genom aktieutdelningar eller genom försäljning av aktier som har ökat i pris. Båda sätten fungerar bra, det finns inget rätt eller fel. Den stora fördelen som jag ser det med att fokusera på utdelningar och utdelningstillväxt är att man slipper bry sig om tillfälliga kursrörelser åt ena eller andra hållet – fokus blir istället att se till att den årliga utdelningen ökar. Det är också relevant att veta att 50-70% av totalavkastningen sett över tid tenderar att komma från just utdelningar.

Hur ska man egentligen tänka?

Det finns många olika datakällor för att hitta bra utdelningsaktier. Jag gjorde själv en sammanställning här över svenska utdelningsaktier som år efter år höjer utdelningen. Kan man tänka sig att titta över andra sidan Atlanten är den här sidan fantastiskt bra. Obruten utdelningshistorik och utdelningstillväxt är mer “populärt” och relevant i USA än Sverige verkar det som, vilket känns lite tråkigt. Jag brukar titta på antal år med höjd utdelning (ska vara många), utdelningstillväxt (ska vara så hög som möjligt) och utdelningsandel (ska ligga runt 30-60%).

Så här börjar du bygga din utdelningsportfölj:

Låt oss leka med exemplet att vi har 100 000 kronor att investera och vi vill bygga en bra bas i en utdelningsportfölj. Jag skulle då göra på följande sätt:

 • 20 000 kronor Castellum – Den svenska aktie med absolut finast utdelningshistorik. 17 år av oavbrutna utdelningsökningar gör aktien till ett självklart förstahandsval. Direktavkastningen idag ligger på 3.74% och den årliga utdelningstillväxten snittar på 9%.
 • 20 000 kronor Industrivärden – Här får man en bra blandning av industri och finans. Investmentbolag är bra eftersom man får en automatiskt inbyggd riskspridning. Direktavkastningen idag ligger på 4.33%.
 • 20 000 kronor Telia – Med hög direktavkastning (5.8% i dagsläget) och verksamhet på en marknad med stora inträdesbarriärer är detta ett defensivt kort!
 • 20 000 kronor H&M – En svensk framgångssaga med fin tillväxt. Direktavkastningen ligger på 3.22% idag, men här bör finnas utrymme för höjningar.
 • 20 000 kronor Swedbank – Denna högutdelande bank gör det mesta rätt nu för tiden. Direktavkastningen på 5.68% är väldigt lockande!

Sammanfattat har vi här en portfölj med 4.55% direktavkastning vilket ger 4 550 kronor i årlig utdelning på dina 100 000 investerade kronor. 4 550 kronor känns kanske inte som speciellt mycket, men låt oss ta en titt på hur det ser ut på 30 års sikt och med 6% utdelningstillväxt.

Så här börjar du bygga din utdelningsportfölj

 

I diagrammet ovan ser vi hur 100 000 kronor investerade idag växer om man återinvesterar utdelningarna. Utdelningarna är alltså det enda nya kapital som är tillfört; det är inga nyinsättningar av pengar. (Skatter, avgifter och courtage är ej medräknat). Att bara låta pengarna växa innebär att man om 30 år har en årlig passiv inkomst på 40 000 kronor, vilket inte är illa!

När börjar man?

Räkneexemplet är gjort på dagens (25 augusti 2014) kurser och utdelningsnivåer. Det innebär alltså att även om börsen är relativt högt värderad idag så går det fortfarande att göra mycket pengar så länge man fokuserar på utdelningarna och utdelningstillväxten. Därför – börja redan idag! Vill du ha flera uppslag på bra investeringar kan du titta på min bevakningslista. Återkoppla gärna om du har några frågor eller tankar kring byggandet av en utdelningsportfölj.

29 thoughts on “Så här börjar du bygga din utdelningsportfölj

 1. Tack för ett bra och allmännyttigt inlägg! Har själv efter många år av “dåligt sparande” (aningslöst sparande på diverse sparkonton) äntligen tagit tag i det och börjat spara på marknaden och dras väldigt åt utdelningsfilosofin. Så tack för en bra blogg generellt!

 2. Tack för bra inlägg, men hur skulle du tänka när man är alldeles i uppstarten? Säg 10-30 000kr. Börja sprida lite över flera eller börja bygga ett “20 000kr ben” i taget? Och hur gör du med tålamodet? det tar ju så lång tid….!! Förstår hur enkelt det är att trilla dit på chansaktier och snabba klipp.

  • Hej!
   Eftersom courtage tillkommer för varje transaktion så ska man nog inte köpa för små poster åt gången. Jag skulle föreslå minsta post 8000kr (vilket blir 0.5% courtage hos avanza) men gärna 12-15 000. Så om du har 30 000kr så hade jag köpt 3 olika aktier för 10′ eller 2 för 15′. Det är lite av en smaksak och vad man känner sig mest bekväm i.

 3. Tycker du att fonder är helt iskallt om man är nybörjare? Bygga upp lite kapital med månsdssparande, sen växla över till aktier vid lämpligt tillfälle. Fördelar/nackdelar med det?

  • Absolut inte. Fonder är ett ganska bra alternativ till en början. (Så gjorde jag).

   Fördelar: man kan månadsspara små summor. Man blir av med den specifika bolagsrisken.

   Nackdelar: avgifter, inte lika roligt.

   Men som sagt, det kan nog vara en bra idé att börja med fonder för att bygga kapital. Jag skulle då tipsa om Jesper Strandbergs fondtips på placera.nu. Han har koll 🙂

 4. Om man har sina 100.000 kr man skulle kunna tänka sig spara/investera på detta sätt. Rekommenderar du att man gör ett klumpköp eller fördelar inköpen på X kr om dagen/veckan/månaden tills man uppnått 100.000 ?

  • Om jag hade haft 100 000 kronor så hade jag gjort fem inköp på 20 000 kronor vardera. Jag hade gjort ett inköp per månad, för att sprida risken över tid (enligt Aktiespararnas gyllene regler).

 5. Tycker Castellum framstår som ett riktigt dyrt bolag. Värderas väl över 20 ggr löpande förvaltningsresultatet efter skatt. I kursen är antaganden som fastighetspriser som ständigt stiger inbakade, därför är jag rädd. Vad gäller Swedbank skulle jag föredra en mer stabil bank som handelsbanken till en utdelningsportfölj. I SHB vet du att de kommer att överleva kriser utan att behöva dra in dividender eller göra nyemissioner. Swed har en historik av att spekulera bort pengar i exempelvis baltikum. Vem vet hur de klarar nästa kris?

  • Nja, förvaltningsresultatet för 2013 var väl ändå 8.21 kronor/aktie? Dagens aktiepris på 113.70 kronor innebär en multipel på 13.85. Årets första halvår gick även det bra för bolaget (4.29 kronor i förvaltningsresultat för halvåret) vilket gör att förvaltningsresultatet senaste 12 månaderna ligger på 8.32. I min bevakningslista har jag ett något lägre köptak än dagens pris, men så extremt dyrt tycker jag absolut inte att Castellum är.

   Angående vilken bank man väljer så kan man så klart fundera ett par varv där. Jag funderade kring att välja Handelsbanken före Swedbank, men jag nöjde mig med att äga Handelsbanken indirekt via Industrivärden. Hur någon klarar en kris går aldrig att veta, en sak som dock är säker är att Swedbank idag är en mycket mer välkapitaliserad bank än den var 2008.

 6. Om man vill komma igång med en sån här utdelningsportfölj men bara skjuta in mindre belopp (500kr-10000kr/mån per insättning) skulle jag rekommendera aktieinvest.se (som ägs av Aktiespararna).

  Om man är medlem i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna så kan man då månadsspara till ett courtage om 10kr (annars 30kr) per insättning – vilket kan vara i flera aktier eller en enskiljd. Det finns även färdiga portföljer att välja.

  Exempelvis, starta ett månadssparande för 500kr och välj Castellum, Telia, Industrivärden, Swedbank, H&M och fördela 100kr på varje aktie. Courtage per affär = 10kr.

  Dessutom är återinvestering av utdelning kostnadsfri och automatisk – men går givetvis att välja av eller på.

  • Mycket bra tips ersi! För den som vill påbörja att direktäga aktier i en utdelningsportfölj är det här alternativet mycket bra! På så sätt kan man ju bygga upp sin egen lilla fond =).

 7. Inflation då? Det är svårt att uppfatta hur mycket 40 000 är värt om 30 år om man inte inflationsjusterar värdet.

  • Man kan ta in många parametrar i beräkningen. Jag tycker om att hålla det enkelt istället för att göra det komplicerat. Jag vill att det ska vara enkelt att komma igång med sitt sparande. På uträkningen tillkommer även skatter, courtage osv, men det här ger ändå en bild över hur det kan se ut.

   • Personligen tycker jag det är lättast att använda en inflationsjusterad avkastning. Då är det lättare att tänka om framtida värden. Dvs, det blir inte mer komplicerat bara för att man använder en inflationsjusterad avkastning, utan snarare lättare.

    • Ja. Man borde väl i så fall kunna räkna så här: 40000/(1.02^30)=22 082 om man tänker 2% rak inflation i 30 år. Jag skulle dock snarare tippa på 1.5% inflation vilket get 40000/(1.015^30)=25 590.

 8. Tack för ett bra inlägg! Om man ändå hade 100 000kr att investera… Jag som nybörjare funderar på ett annat upplägg. Har ca 15000kr att investara och även om det inte är mycket så är det fortfarande ett startbelopp. Vad tror du/ni om att isåfall starta såhär:

  * Avanza Zero – 2000kr + månadsspar 400kr
  * Spiltan aktiefond investmentbolag – 2000kr + månadsspar 400kr
  * Industrivärden C – 3000kr
  * H&M – 3000kr

  Är nybörjare på aktier, fonder och börsen så alla tipps välkomnas varmt!
  Kan tillägga att jag tänkte göra detta i samband med ett konto hos Avanza mini för minskat courtage.

  • Hej!
   Det där ser väl inte så tokigt ut. Jag tror att det viktigaste är att komma igång. Avanza Zero och Spiltan aktiefond investmentbolag är bra fonder att månadsspara i. Bra med ingen eller låg avgift =). Önskar dig lycka till 🙂

 9. Jag är lite nyfiken – detta inlägg skrevs för nästan ett år sedan. Nu har jag plötsligt hamnat i en sits där jag skulle kunna lägga 100 000 kronor i en aktieportfölj. Är det fortfarande dessa fem bolag jag ska satsa på eller har något seglat upp det senaste året?

Leave a Reply